Spotkania z winem – cz. I „Wybiórczo po północnej Italii”
Zapraszamy na warsztaty skierowane do wszystkich koneserów i miłośników wina oraz tych, którzy chcą lepiej poznać i bliżej zaprzyjaźnić się z tym trunkiem przez wielu zwanych „napojem bogów”.
Wino wymaga przygotowania, umiejętności cieszenia się nim w pełni, zaczynając od barwy, poprzez bogactwo aromatów, a kończąc na niuansach smakowych.
Tym razem zabierzemy Was w niezwykłą podróż do północnych Włoch. Zasmakujecie w 6 rodzajach wina pochodzącego z regionów Piemontu, Veneto, z nad jeziora Garda.
Oczywiście nie zabraknie również części warsztatowej, na której zajmiecie się przygotowaniem potraw, które umilą Wam degustację.
Menu:
- Focaccia
- Tapanada z oliwek
- Ziołowe pesto
- Crostini z włoską mortadelą, szynką i mozzarellą
Na miejscu będzie także możliwość zakupu win, które będą przedmiotem degustacji w trakcie naszego spotkania. Każdy uczestnik spotkania otrzyma też od nas miłą niespodziankę do domu.
Warsztaty wraz z Adrianem Feliksem poprowadzi Marian Jeżewski.
Marian Jeżewski – dziennikarz, recenzent, felietonista, podróżnik. O winie pisze od 2005 roku. Zaczynał pracę dziennikarską w portalu kulinarnym nawidelcu.pl, potem w Czasie Wina, a także wielu czasopismach nie branżowych na zlecenie. W 2007 roku założył Studio Wina – serwis winiarski, który ma na celu propagowanie kultury wina i zajmuje się problematyką z zakresu winoznawstwa, informacji, zasad degustacji, terminologii, historii związanej z produkcją wina, przybliżaniem regionów winiarskich na świecie i w Polsce. Prowadzi degustacje, szkolenia, testy win, a także zajmuje się zgłębianiem sztuki łączenia wina z jedzeniem, współpracuje z winiarzami i importerami. Jest autorem projektu 12 miesięcy w winnicy, który prowadził we współpracy ze śląską Winnicą Patria.
Jest współzałożycielem i prezesem Stowarzyszenia ENOKULTURA, oraz pomysłodawcą i organizatorem NOE Festiwalu, festiwalu wina corocznie odbywającego się w Katowicach, który promuje edukację i kulturę wina.
Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
UWAGA:
Osoby które chcą otrzymać certyfikat z warsztatów proszone są o udzielenie informacji w momencie zapisywania się na kurs. Po tym terminie certyfikaty nie będą wystawiane.
Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (10), warsztaty odbędą się w innym terminie.
Rezerwacje
Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.