OLE ! FIESTA MEXICANA

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Maria Julia Barboza de Sztyler
Data:
25.11.2020
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 0

OLE ! FIESTA MEXICANA

Jedne warsztaty – dwie wersje menu ~mięsna oraz ~wegetariańska.

Zaproponowane menu zostało skonstruowane w ten sposób, że każde z dań może zostać przygotowane w wersji z mięsem lub wegetariańskiej. Wybór należy do Was !

Kuchnia meksykańska to wielka różnorodność dań, przypraw, aromatów i smaków. Łączy w sobie wpływy kuchni hiszpańskiej, prekolumbijskiej i europejskiej. Pierwotnie kuchnia ta bazowała na fasoli, kukurydzy, chili, pomidorach, a także rybach i mięsie indyczym. Później stopniowo wzbogacano ją o przywożoną przez Hiszpanów i Francuzów pszenicę, wołowinę, cebulę i czosnek. W wyniku tego połączenia powstały nowe dania i przepisy. Kraj jest znany na całym świecie, nie tylko dzięki charakterystycznemu nakryciu głowy – sombrero, ale przede wszystkim za to, co oferuje kuchnia meksykańska.

Meksykański rozkład jazdy:

1. Przygotujemy Paprykę jalapeño nadziewaną w różne sposoby (serem, tuńczyka, fasoli ) Jalapeño również serwujemy w wersji łagodnej. Idealne na każde okazje czy spotkanie. Łatwe i smaczne połaczenia.
2. Przygotujemy  Salsa de tomate roja i  salsa verde (zielona) – 2 sosy najpopularniejsze w kuchni meksykańskiej jedno z zielonych odmian pomidorów, a drugi z czerwonych pomidorów.
3.  Przygotujemy Zupę z kaktusa –  w wersji z mięsem lub wegetariańską – kaktus opuncja ma wiele dużo zastosowań tym razem dodajemy go do zupy.
4. Tacos dorados de papa (wegetariana) + wersja z kurczakiem – Proste danie, składające się z tortilli wypełnionej nadzieniem, jest bardziej powszechne, niż się niektórym wydaje. Nie ma bardziej meksykańskiej potrawy niż Tacos.
5. Przygotujemy  Pay de limón – deser limonkowy

W trakcie warsztatów wspólnie z Maria – rodowitą Meksykanką, przygotujecie:

  • Papryka jalapeño nadziewana na różne sposoby
  • Salsa de tomate roja i  salsa verde
  • Zupa z kaktusa –  Wersja z mięsem lub wegetariańska
  • Tacos dorados de papa wersja wegetariańska + wersja z kurczakiem
  • Pay de limón – deser

Warsztaty poprowadzi  Maria Julia Barboza de Sztyler  

1410961_700828989946056_2088592406_oMaria Julia Barboza de Sztyler  jest rodowitą Meksykanką pochodzącą ze stanu Jalisco. W Polsce mieszka od 1999 roku. Od 2004 roku jest współwłaścicielką firmy Arriba, która importuje z Meksyku oryginalne produkty spożywcze. Jest zapaloną propagatorką kuchni oraz kultury meksykańskiej w Polsce. Bierze udział w szkoleniach organizowanych dla szefów kuchni a także dla osób nie związanych z gastronomią, osób prywatnych.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (10), warsztaty odbędą się w innym terminie.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.


Cena warsztatów: 190 zł 

Kup bilet online – tutaj

UWAGA: W przypadku chęci realizacji Vouchera w celu rezerwacji i opłacenia miejsca na warsztatach, prosimy o wysłanie do nas wiadomości e-mail na adres kontakt@spoonkursy.pl W wiadomości prosimy o podanie tematu warsztatów oraz numeru umieszczonego na otrzymanym voucherze. W mailu zwrotnym poinformujemy o statusie dokonanej rezerwacji.


Chcesz wiedzieć więcej o naszych Warsztatach – KLIKNIJ TUTAJ

Chcesz wiedzieć więcej o naszej Akademii Kulinarnej – KLIKNIJ TUTAJ

Chcesz wiedzieć więcej o naszej Akademii Słodkości – KLIKNIJ TUTAJ

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Mapa

Mapa niedostępna