AKADEMIA KULINARNA – TECHNIKI KROJENIA NOŻEM I ORGANIZACJA PRACY W KUCHNI – spotkanie 1

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
07.12.2020
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 0

AKADEMIA KULINARNA – TECHNIKI KROJENIA I ORGANIZACJA PRACY W KUCHNI

Akademia Kulinarna EDYCJA 7 czyli Wyższa Szkoła Gotowania obejmująca 10 warsztatów, rusza już od  7 grudnia 2020!

Praktyczne wykorzystanie noży w kuchni. Jaki nóż do czego? Jak dobrze naostrzyć noże? To podstawy, które powinien znać każdy pasjonata gotowania.  Jeżeli jeszcze ich nie znacie to my pokażemy wam jak zadbać o ten niezbędnik kuchenny, tak aby służył nam przez długie lata.

Część teoretyczna:

  • dobór sprzętu kuchennego, w tym garnków, noży, deski do krojenia itp.
  • zasady przechowywania żywności w lodówce i na jej półkach
  • mrożenie i rozmrażanie produktów
  • obróbka termiczna produktu, czyli co to jest smażenie, pieczenie, duszenia itp.
  • techniki ostrzenia noży
  • techniki krojenia nożem: Batonnet, Juliana, Brunoise, Macedoine

Część praktyczna:

  • Juliana – sałatka z warzyw
  • Brunoise – kaszotto z warzywami
  • Batonnet – pieczone warzywa z sosem ziołowym
  • Macedoine – makaron z warzywami i pesto ziołowym

Warsztaty poprowadzi Adrian Feliks:
ADRIAN FELIKSADRIAN FELIKS – szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem. Właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował między innymi pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni, Carlo Didden. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Współpracuje w wieloma restauracjami w zakresie doradztwa kulinarnego obejmującego m.in. kompleksowe przygotowanie lokalu do otwarcia, przygotowanie karty menu oraz organizując i przygotowując kolacje degustacyjne. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez pierwszego w Polsce zdobywcę prestiżowej gwiazdki Michelin – Wojciecha Modesta Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Ewę Wachowicz, która zaprosiła go do swojego programu „Ewa Gotuje”.

Chef Adrian Feliks to wysokiej klasy specjalista, uwielbia gotować i poszukiwać nowych połączeń smakowych, entuzjasta kuchni regionalnych, niestrudzony poszukiwacz unikalnych, regionalnych produktów. Zdeklarowany zwolennik zdrowego, świadomego żywienia. Swoją pasją do gotowania zaraża wszystkich uczestników warsztatów, czym przyciąga coraz liczniejszą grupę osób zainteresowanych  warsztatami, pokazami i spotkaniami kulinarnymi.   Jest przy tym wesoły i bardzo komunikatywny.


Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.


Cena warsztatów: 170 zł 

Kup bilet online – tutaj

UWAGA: W przypadku chęci realizacji Vouchera w celu rezerwacji i opłacenia miejsca na warsztatach, prosimy o wysłanie do nas wiadomości e-mail na adres kontakt@spoonkursy.pl W wiadomości prosimy o podanie tematu warsztatów oraz numeru umieszczonego na otrzymanym voucherze. W mailu zwrotnym poinformujemy o statusie dokonanej rezerwacji.


Chcesz wiedzieć więcej o naszych warsztatach – kliknij tutaj

Chcesz wiedzieć więcej o naszej Akademii Kulinarnej – kliknij tutaj

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Mapa

Wczytuję mapę...