AKADEMIA KULINARNA – DRÓB I WIEPRZOWINA
W ramach ogłoszonej przez nas Akademii Kulinarnej czyli Wyższej Szkoły Gotowania obejmującej 10 warsztatów, zapraszamy Was do udziału w pojedynczym spotkaniu 😉
Podczas warsztatów dowiecie się między innymi, jak rozebrać i wytrybować kurczaka. Przedstawimy porady praktyczne dotyczące jego zakupu oraz przyrządzania. Zobaczycie również różnice pomiędzy kurczakiem
„ze sklepu”, a tym zakupionym u hodowcy.
Wieprzowina jak wiadomo od dawna to najbardziej popularne mięso, które gości w naszej kuchni. Po warsztatach z nami już nigdy nie podasz suchego i twardego schabowego, a docenisz walory smakowe polędwiczki czy żeberek.
Największą zaletą mięsa wieprzowego jest to, iż zaspokaja dwie najważniejsze potrzeby naszego organizmu czyli dostarcza białko oraz tłuszcze. Ponadto stanowi bardzo cenne źródło witamin i minerałów.
Część teoretyczna:
- podział tuszy wieprzowej
- dobór odpowiedniej części wieprzowiny
- magazynowanie mięsa
- rozbiór drobiu
- odpowiednie wykorzystanie części drobiu
Część praktyczna:
- pierś kurczaka z dor-blue
- skrzydełka buffalo
- nadziewane udko kurczaka
- polędwica wieprzowa
- żeberka wieprzowe
- gulasz z musztardą i piwem
Warsztaty poprowadzi Adrian Feliks:
ADRIAN FELIKS – szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem. Właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował między innymi pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni, Carlo Didden. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Współpracuje w wieloma restauracjami w zakresie doradztwa kulinarnego obejmującego m.in. kompleksowe przygotowanie lokalu do otwarcia, przygotowanie karty menu oraz organizując i przygotowując kolacje degustacyjne. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez pierwszego w Polsce zdobywcę prestiżowej gwiazdki Michelin – Wojciecha Modesta Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Ewę Wachowicz, która zaprosiła go do swojego programu „Ewa Gotuje”.
Chef Adrian Feliks to wysokiej klasy specjalista, uwielbia gotować i poszukiwać nowych połączeń smakowych, entuzjasta kuchni regionalnych, niestrudzony poszukiwacz unikalnych, regionalnych produktów. Zdeklarowany zwolennik zdrowego, świadomego żywienia. Swoją pasją do gotowania zaraża wszystkich uczestników warsztatów, czym przyciąga coraz liczniejszą grupę osób zainteresowanych warsztatami, pokazami i spotkaniami kulinarnymi. Jest przy tym wesoły i bardzo komunikatywny.
Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.
Chcesz wiedzieć więcej o naszej akademii – KLIKNIJ TUTAJ
lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl
Rezerwacje
Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.