11 Sty
2017
Risotto ze szpinakiem, rodzynkami i orzeszkami

Myśląc o risotto, sprawa wygląda prosto: risotto to ryż, sos i kilka dodatków. Nic bardziej mylnego. Prawdziwe risotto, powinno być przygotowywane według starannej receptury i dobrze dobranych składników.

Z naszym przepisem na pewno przygotujecie pyszne risotto.

Więc do roboty 😉

Składniki:

  • 120g młodego szpinaku  
  • Rodzynki 
  • 30g orzeszków nerkowca 
  • 30g orzeszków brazylijskich  
  • 70g ryżu Arborio 
  • ¼ szt cebuli  
  • 0,5 szt selera naciowego  
  • 1 łyżka zielonego groszku  
  • 80 ml białego wytrawnego wina 
  • Około 300ml bulionu warzywnego  
  • 100ml śmietany 36% 
  • 40g parmezanu  
  • Sól 
  • Pieprz  
  • 60ml oleju słonecznikowy  
  • 25g zimnego masła 

Przygotowanie:

  1. Myjemy szpinak i suszymy w suszarce do sałat. Następnie kroimy cebulę w kostkę, seler obieramy i kroimy w plastry.  W rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy i wsypujemy ryż, pokrojoną cebulę oraz kawałki selera naciowego. Całość szklimy do momentu, aż ryż będzie prawie przeźroczysty.
  2. Wszystkie produkty podlewamy winem i czekamy aż ryż wchłonie cały płyn.
  3. Dodajemy sprażone i posiekane orzechy.
  4. Ponownie podlewamy winem i czekamy, aż ryż wchłonie cały płyn i powtarzamy tą czynność do momentu, kiedy ryż będzie al  dente.
  5. Dodajemy groszek zielony, szpinak, rodzynki oraz śmietanę.
  6. Gdy śmietana zgęstnieje dodajemy parmezan.
  7. Całość doprawiamy do smaku.
  8. Na samym końcu dokładamy łyżkę zimnego masła i przykrywany nasze risotto na 5 minut. Risotto powinno mieć pół płynną konsystencje, gdy nałożymy na talerz powinno się rozlewać.
  9. Na sam koniec  skraplamy olejem słonecznikowym.

Gotowe, życzymy smacznego 😉