12 Kwi
2015
Przepis na mus czekoladowy

Hej , dziś światowy dzień czekolady, a więc i o to przepis na czekoladę. Kto nie uwielbia czekolady …. mniam, to dzięki niej czujemy się szczęśliwi, to właśnie ona pomaga nam na zły humor.

Każdy ceniony szef kuchni posiada w swoim repertuarze deser z czekoladą w roli głównej. Jest ona również fantastycznym składnikiem sosów do dań głównych, łączy się z nutami pikantnymi, słonymi oraz kwaśnymi.

W Belgii uczono mnie z kolei, że do wywarów z kości dziczyzny wrzuca się tabliczkę ciemnej czekolady.

Kochana czekolada! A u mnie w klasycznej postaci :-)

Mus czekoladowy

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki koniaku lub rumu
  • 600 g czekolady
  • 60 g masła
  • 750 g śmietany 36%

Jajka z cukrem pudrem ubić w kąpieli wodnej na sztywną masę. Czekoladę rozpuścić z masłem. Śmietanę ubić na pół sztywno. Następnie do ubitych jajek dodać powoli czekoladę i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Na końcu dodać rum i również delikatnie wymieszać. Mus przełożyć do szklanek lub pucharków i wtawić na parę godzin do lodówki.

Mus można podawać np. z owocami lub kruszonymi ciasteczkami.

Smacznego :-)