Hura! Jako że nadszedł czas Majówki i grillowania, my także postanowiliśmy zająć się tą najbardziej popularną techniką przyrządzania smacznych dań. Oczywiście jak grillowanie, to i spotkania w gronie znajomych i rodziny. Piwo, muzyka i relaks!
Jednak najważniejsze jest super jedzenie – nie tylko kiełbasa ale i różne miecha, ryby, warzywa i owoce morza. U nas przepis na pyszną sałatkę i karczek marynowany w piwie z musem jabłkowym!
Karczek w piwie z sałatką z ziemniaków
600g karczku
marynata:
0,33 l ciemnego piwa
6 łyżek cukru
3 łyżki soku z limonki
2 małe cebule czerwone
6 ząbków czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżka pieprzu
- Wszystkie składniki miksujemy.
- Zalewamy karczek marynatą na minimum 1 godzinę.
- Następnie wyciągamy mięso z marynaty i kładziemy na grilla.
mus:
4 jabłka
cynamon mielony
½ łyżki kminku mielonego
1 chilli
cukier trzcinowy
- Jabłka kroimy na cztery części, wycinamy gniazda nasienne i grillujemy, następnie wrzucamy do wysokiego naczynia i miksujemy.
- Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon, kminek i posiekaną papryczkę chilli.
sałatka:
800g ziemniaków
½ cebuli czerwonej
½ cebuli białej
350g majonezu
40 g musztardy Dijon
1 pęczek pietruszki zielonej
300g małosolnego ogórka
3 rzodkiewki
sól
pieprz
sok z cytryny
- Ziemniaki gotujemy na półtwardo, a następnie kroimy w ćwiartki i grillujemy.
- Ziemniaki wkładamy do miski i za pomocą widelca rozgniatamy.
- Cebulę, ogórek, rzodkiew i pietruszkę kroimy drobno i wrzucamy do miski z ziemniakami.
- Dodajemy majonez, musztardę, a całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.