02 maja
2015
Przepis na karczek w piwie z grilla

Hura! Jako że nadszedł czas Majówki i grillowania, my także postanowiliśmy zająć się tą najbardziej  popularną techniką przyrządzania smacznych dań. Oczywiście jak  grillowanie, to i spotkania w gronie znajomych i rodziny. Piwo, muzyka i relaks!

Jednak najważniejsze jest super jedzenie – nie tylko kiełbasa ale i różne miecha, ryby, warzywa i owoce morza. U nas przepis na pyszną sałatkę i karczek marynowany w piwie z musem jabłkowym!

Karczek w piwie z sałatką z ziemniaków

600g karczku

marynata:

0,33 l ciemnego piwa
6 łyżek cukru
3 łyżki soku z limonki
2 małe cebule czerwone
6 ząbków czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżka pieprzu

  • Wszystkie składniki miksujemy.
  • Zalewamy karczek marynatą na minimum 1 godzinę.
  • Następnie wyciągamy mięso z marynaty i kładziemy na grilla.

mus:

4 jabłka
cynamon mielony
½ łyżki kminku mielonego
1 chilli
cukier trzcinowy

  • Jabłka kroimy na cztery części, wycinamy gniazda nasienne i grillujemy, następnie wrzucamy do wysokiego naczynia i miksujemy.
  • Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon, kminek i posiekaną papryczkę chilli.

sałatka:

800g ziemniaków
½ cebuli czerwonej
½ cebuli białej
350g majonezu
40 g musztardy Dijon
1 pęczek pietruszki zielonej
300g małosolnego ogórka
3 rzodkiewki
sól
pieprz
sok z cytryny

  • Ziemniaki gotujemy na półtwardo, a następnie kroimy w ćwiartki i grillujemy.
  • Ziemniaki wkładamy do miski i za pomocą widelca rozgniatamy.
  • Cebulę, ogórek, rzodkiew i pietruszkę kroimy drobno i wrzucamy do miski z ziemniakami.
  • Dodajemy majonez, musztardę, a całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.