02 Kwi
2015
Przepis na krem z marchwi

Kiedy dziś rano wróciłem z Krakowa, zastałem w domu naszą “kochaną” zimę, która nie chce ustąpić miejsca wiośnie. Co jest najlepszą receptą na zimno? Przepyszna lekko pikantną zupę ze słodką wkładką! Spójrzcie zresztą na przepis. Wzywam Was do marchewkowego dnia walki z zimą!

Przepis na krem z marchwi z dodatkiem curry i karmelizowanego jabłka

Składniki:

  • marchew 3kg z bio
  • curry 2 łyżki
  • imbir 30 g
  • papryczka chilli 1szt
  • rosół 2l
  • mleczko kokosowe 1 puszka
  • liście kafiru 3sztuki
  • ziarna kolendry
  • ziarna kminu rzymskiego
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula 2 sztuki
  • olej ryżowy
  • jabłka 1kg, mogą być ligol lub lobo, ważne żeby były
  • słodkie
  • cukier

Obieramy marchew, cebulę i czosnek. Marchew myjemy i kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Imbir obieramy za pomocą łyżki (a nie noża!) i siekamy drobno, podobnie jak czosnek. Chilli szatkujemy razem z pestkami.

marchew

Do suchego i uprzednio nagrzanego garnka, wrzucamy ziarna gorczycy i kminu. Prażymy, podlewamy olejem, dodajemy cebulę, czosnek, chilli i imbir. Smażymy przez krótką chwilę. Następnie dodajemy marchew i smażymy całość parę minut, podlewając rosołem. Dodajemy liście kafiru i gotujemy 25 minut. Następnie miksujemy – jeżeli mamy słaby mikser, a zostały nam kawałki marchwi, przecieramy je przez sito! Wstawiamy z powrotem na ogień i dodajemy mleczko kokosowe.
Uwaga! Mleko kokosowe ma tendencję do rozdzielania. Po otwarciu puszki należy je dokładnie wymieszać w jednolitą konsystencję i wlać do zupy. Zupę gotujemy parę minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Na osobnej patelni roztapiamy masło i wrzucamy jabłka pokrojone w kostkę (pamiętajcie, aby zostawić skórkę!). Smażymy chwilkę, dodajemy łyżkę cukru i czekamy aż oblepi jabłka złocistym, słodkim karmelem. Całość wrzucamy do miski na zupę i zalewamy pikantnym kremem z marchwi.
Mniam! Zupa marchwiowa z karmelizowanym jabłkiem jest idealna na ostatnie zimowe dni.