Tłusty czwartek , uwielbiam takie święta gdy tradycja każe nam jeść i jeść i jeść , a co gdyby tak raz w miesiącu zrobić tłusty czwartek ? By się działo i jadło!
A poniżej przepis na pączki ziemniaczane z marmoladą z dyni.
- 500 g mąki pszennej typu 500
- 200 g ugotowany i przeciśniętych przez praskę ziemniaków (najlepsze Bryza lub Ibys)
- 100 ml mleka
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 80 g masła, roztopionego
- 60 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka likieru owocowego
Drożdże łączymy z mlekiem i łyżką cukru . Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z rozczynem .Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie można użyć miksera. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce ( piekarnik 35 – 40 C )do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 – 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 – 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości można wstawić do piekarnika nagrzanego do 35-40 C ).
Po wyrośnięciu smażyć pączki w smalcu lub oleju ryżowy m dodatkiem smalcu, rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i nadziać marmoladą
Marmolada z dyni
1 dynia
5 jabłkek
Cynamon kora 1 szt
2 pomarańcze
Cukier brązowy 100g
Miód 2 łyżki
Kardamon 5 ziaren
Gożdziki 2szt
Dynie kroimy i wyciągamy pestki, wkładamy do piekarnika nagannego do 180 c na 15 minut, aż sórka będzie miękka . Przekładamy do garnka dodajemy pokrojone jabłka, filety i sok z pomarańczy oraz przyprawy zasypujemy cukrem, dodajemy miód i dusimy pod przykryciem , co jakiś czas mieszając.
Gdy dynia będzie miękka możemy rozgnieść masę za pomocą widelca.
Życzymy smacznego 🙂