PRZEMYSŁAW BŁASZCZYK

Przemek jest reprezentantem nowej fali polskich kucharzy. Wychowany przez Kurta Schellera, gromadził doświadczenie i rozwijał się podczas podróży po Europie. Jest kulinarnym kosmopolitą, rozmiłowanym w tradycji i lokalnych produktach. Otwarcie autorskiego bistro Mańana Bistro & Wine Bar, rekomendowanego przez organizację Slow Food Polska podczas akcji „Gęsina na św. Marcina”, wyznaczyło kierunek rozwoju sztuki gotowania w regionie. Dotarcie do finału programu kulinarnego TOP CHEF Polska oraz staż w restauracji Arzak, Posiadającej trzy gwiazdki Michelin, wzbogaciło warsztat i doświadczenie Przemka, stawiając go w czołówce najlepszych kucharzy w Polsce.
Na co dzień Przemek piastuje stanowisko Chef Mańana Bistro. jest współtwórcą pierwszego festiwalu kulinarnego w Katowicach, MENUfaktura / Miejski Festiwal Kulinarny. Jesienią 2014 roku Bistro Chefa zostało ocenione na 2 czapki w międzynarodowym przewodniku kulinarnym Gault&Millau oraz zdobyło nagrodę Poland 100 Best Restaurants przyznawaną w kategorii Najlepsza Restauracja w Polsce BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce.


DSC_1720DSC_2620DSC_1704DSC_1706