KRZYSZTOF JAWORSKI

KRZYSZTOF JAWORSKI – Urodził się na Żuławach, w podcieniowym domu mennonickim. Były to tereny gdzie hodowano krowy mleczne i wytwarzano sery na domowy użytek. Tam po raz pierwszy zobaczył praktyczną sztukę serowarską. Jest absolwentem Akademii Rolniczo Technicznej w Olsztynie. Studiował technologię żywności. Po trzech latach pracy naukowej na stanowisku asystenta, rozpoczął pracę w niewielkim zakładzie serowarskim z dzienną produkcją 1000-1500 kg. Na stanowisku głównego serowara i kierownika prowadził produkcję sera przez blisko 15 lat. Wytwarzał ser na sposób szwajcarsko – holenderski, metodą prostą, manufakturową. Ser cieszył się uznaniem konsumentów, zdobywał liczne nagrody na targach żywności.Od 2007 roku zajmuję się popularyzacją przyzagrodowej sztuki serowarskiej. Prowadzi warsztaty serowarskie dla rolników w wielu zakątkach w Polsce. Doradza małym mleczarniom jak doskonalić swoje produkty. Ma liczne prezentacje w restauracjach, szkołach i gospodarstwach agroturystycznych propagując zdrową, smaczną i tradycyjną żywność, uczy jak w domowych warunkach robić wyjątkowy ser.
Jest zapraszany do mediów ( TVP Gdańsk, Radio Plus, Radio ZET), gdzie popularyzuję tradycję kulinarną Żuław. Jest współautorem książki „Kulinaria Żuławskie”. Związany na stałe z Żuławskim Parkiem Historycznym, gdzie prowadzą zajęcia z dziećmi i dorosłymi. Często również prowadzi warsztaty serowarskie dla producentów sera: hobbystów i profesjonalistów. Aktualnie wydał książkę dla serowarów „Jak zrobić dobry ser”