22 Sty
2016
Muffinki czekoladowe z kaszy gryczanej

W związku, że dzisiaj obchodzimy światowy dzień Dziadka, a wczoraj obchodziliśmy dzień Babci mamy dla was coś specjalnego. Przepis na niecodzienne Muffinki czekoladowe z kaszy gryczanej. Podarujcie swoim dziadkom odrobinę słodyczy :)

A o to i przepis:

100g kaszy gryczanej prażonej

1 łyżeczka soli do gotowania kaszy

2 jajka + jedno białko

150g czekolady gorzkiej

½ banana

1 łyżki miodu

1 łyżki jogurtu naturalnego

50g otrębów (u mnie owsiane ale mogą być też gryczane, żytnie)

0,5 kopiasta łyżka ciemnego kakao

0,5 łyżeczka cynamonu

0,5 łyżeczka przypraw korzennych (np. do piernika)

0,5 płaska łyżeczka sody

  1. Kaszę gotujemy na miękko. Lekko przestudzamy.
  2. Oddzielamy białka od żółtek i rozpuszczamy czekoladę.
  3. Do kaszy dodajemy wszystkie składniki oprócz białek i całość dokładnie miksujemy blenderem.
  4. Kroimy banany w kostkę i dodajemy do masy.
  5. Następnie dokładnie mieszamy wszystkie nasze składniki
  6. Białka ubijamy i dodajemy do zmiksowanej masy. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia ok 20 minut w 180 stopni C.

Mus do dekoracji:

250g miękkiego masła

600g cukru pudru

6 łyżek mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

  1. Za pomocą miksera ucieramy masło na puszystą masę.
  2. Powoli dodajemy ok. 400 g cukru pudru i szczyptę soli. Całość miksujemy. Masa może stać się sucha, z grudkami.
  3. Do naszej masy dodajemy 3 łyżki mleka i ekstrakt waniliowy. Ponownie miksujemy.
  4. Dodajemy resztę cukru pudru i miksujemy
  5. Dodajemy 3 łyżki mleka i miksujemy, do momentu, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy jeszcze niewielką ilość mleka.

ŻYCZYMY SMACZNEGO KAŻDEJ BABCI I DZIADKOWI :)