Wypiek Pieczywa

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Łukasz Lenard
Data:
09.12.2019
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 0

PIECZYWO NA NATURALNYM ZAKWASIE !!!

Zapraszamy Was serdecznie na warsztaty z pieczenia chleba 🙂

Wypieczenie domowego chleba nie jest trudne. Może natomiast być przyjemne oraz niezwykle smaczne.
Któż z nas nie lubi zapachu świeżego pieczywa? Któż nie zachwycał się jego smakiem? A co dopiero, gdy ten urzekający smak połączony jest ze zdrowiem jakie on nam daje!

Być co rano budzony zapachem świeżego chleba – bezcenne !
Chleb jest podstawą w diecie i dlatego wpływa na nasze zdrowie. Zdrowy chleb trudno dziś wszędzie kupić, dlatego warto nauczyć się piec go w domu.

Na warsztacie, odkryjemy przed Wami tajniki dobrego chleba, opowiemy trochę o historii, technikach jego wytwarzania i wypiekania, o tym jak rozpoznać wysoką jakość pieczywa. Pokażemy składniki, podzielimy się zakwasem, nauczymy Was piec chleb w domowych warunkach.

Każdy uczestnik warsztatu upiecze swój własny chleb, który po warsztacie zabierze do domu. 

Jeśli nie pieczesz chleba, nauczysz się robić to dobrze, jeśli pieczesz – w przyszłości unikniesz błędów i będziesz robić to lepiej.

Program warsztatów:

  1. Wprowadzenie (luźna rozmowa przy kawie/herbacie i chlebie z wolnego chleba z uczestnikami o oczekiwaniach wobec warsztatów, ich przebiegu, zasadach oraz przedstawienie się uczestników i prowadzącego)
  2. Składniki:Mąka (rodzaje, typy, sposoby mielenia, wykorzystanie)
  • Woda
  • Drożdże/zakwas
  • Sól
  • Dodatki (tłuszcz, ziarna itp.)

3. Wyposażenie domowej piekarni

4. Proces pieczenia chleba

  • Autoliza
  • Mieszanie
  • 1 fermentacja
  • Składanie
  • Formowanie
  • 2 fermentacja (garowanie)
  • Pieczenie
  • Studzenie

5. Warsztat:

  • Chleb 100% żytni razowy na zakwasie
  • Chleb pszenny wiejski na zakwasie
  • Bułki pszenno-żytnie z ziarnami na zakwasie
  • Coś do chleba – masło pietruszkowe/czosnkowe, tapenada

6. Wspólne jedzenie przygotowanych wypieków, pytania, luźne rozmowy.

Warsztaty poprowadzi Łukasz Lenard:
ŁUKASZ LENARD –

Właściciel i piekarz w małej katowickiej piekarni rzemieślniczej Wolny Chleb oraz miłośnik
zdrowego i naturalnego chleba. Chleb i pieczenie od zawsze były jego pasją. Przez lata
wypracowywał swoje receptury piekąc w domu chleb dla przyjaciół, rodziny i sąsiadów. W końcu
zdecydował się na kolejny krok i otworzył własną małą rzemieślniczą piekarnię, w której realizuje
swoją wieloletnią pasję.


Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.

Uwaga:
Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.


Chcesz wiedzieć więcej o naszych warsztatach – kliknij tutaj

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl


Chcesz wiedzieć więcej o naszej akademii – KLIKNIJ TUTAJ

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

To wydarzenie jest już w całości zarezerwowane.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...