PIECZYWO NA NATURALNYM ZAKWASIE !!!
Zapraszamy Was serdecznie na warsztaty z pieczenia chleba 🙂
Wypieczenie domowego chleba nie jest trudne. Może natomiast być przyjemne oraz niezwykle smaczne.
Któż z nas nie lubi zapachu świeżego pieczywa? Któż nie zachwycał się jego smakiem? A co dopiero, gdy ten urzekający smak połączony jest ze zdrowiem jakie on nam daje!
Być co rano budzony zapachem świeżego chleba – bezcenne !
Chleb jest podstawą w diecie i dlatego wpływa na nasze zdrowie. Zdrowy chleb trudno dziś wszędzie kupić, dlatego warto nauczyć się piec go w domu.
Na warsztacie, odkryjemy przed Wami tajniki dobrego chleba, opowiemy trochę o historii, technikach jego wytwarzania i wypiekania, o tym jak rozpoznać wysoką jakość pieczywa. Pokażemy składniki, podzielimy się zakwasem, nauczymy Was piec chleb w domowych warunkach.
Każdy uczestnik warsztatu upiecze swój własny chleb, który po warsztacie zabierze do domu.
Jeśli nie pieczesz chleba, nauczysz się robić to dobrze, jeśli pieczesz – w przyszłości unikniesz błędów i będziesz robić to lepiej.
Program warsztatów:
- Wprowadzenie (luźna rozmowa przy kawie/herbacie i chlebie z wolnego chleba z uczestnikami o oczekiwaniach wobec warsztatów, ich przebiegu, zasadach oraz przedstawienie się uczestników i prowadzącego)
- Składniki:Mąka (rodzaje, typy, sposoby mielenia, wykorzystanie)
- Woda
- Drożdże/zakwas
- Sól
- Dodatki (tłuszcz, ziarna itp.)
3. Wyposażenie domowej piekarni
4. Proces pieczenia chleba
- Autoliza
- Mieszanie
- 1 fermentacja
- Składanie
- Formowanie
- 2 fermentacja (garowanie)
- Pieczenie
- Studzenie
5. Warsztat:
- Chleb 100% żytni razowy na zakwasie
- Chleb pszenny wiejski na zakwasie
- Bułki pszenno-żytnie z ziarnami na zakwasie
- Coś do chleba – masło pietruszkowe/czosnkowe, tapenada
6. Wspólne jedzenie przygotowanych wypieków, pytania, luźne rozmowy.
Warsztaty poprowadzi Łukasz Lenard:
ŁUKASZ LENARD –
Właściciel i piekarz w małej katowickiej piekarni rzemieślniczej Wolny Chleb oraz miłośnik
zdrowego i naturalnego chleba. Chleb i pieczenie od zawsze były jego pasją. Przez lata
wypracowywał swoje receptury piekąc w domu chleb dla przyjaciół, rodziny i sąsiadów. W końcu
zdecydował się na kolejny krok i otworzył własną małą rzemieślniczą piekarnię, w której realizuje
swoją wieloletnią pasję.
Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.
Uwaga:
Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.
Chcesz wiedzieć więcej o naszych warsztatach – kliknij tutaj
lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl
Chcesz wiedzieć więcej o naszej akademii – KLIKNIJ TUTAJ
lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl
Rezerwacje
To wydarzenie jest już w całości zarezerwowane.