Wielkanocne GLUTEN & LAKTOZA FREE

Miasto:
Chorzów
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
27.03.2018
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: -2
wielkanoc

GOTUJ SIĘ DO ZDROWIA! Warsztaty z Chefem Adrianem Feliksem

– WIELKANOCNE GLUTEN & LAKTOZA FREE

Zapraszamy na kolejny z nowego cyklu warsztatów prozdrowotnych, których prowadzącym jest nasz Chef Adrian Feliks – specjalista z zakresu kuchni dla osób ze specjalnymi wymaganiami żywieniowymi

Żyjemy w czasach kiedy właściwa dieta i zdrowy sposób odżywiania stanowią w coraz większym stopniu o naszym codziennym samopoczuciu i poziomie energii niezbędnej do funkcjonowania każdego dnia. Nietolerancje pokarmowe – przypadłość podobno już ok. 45% populacji to coraz powszechniej występujące dolegliwości współczesnych społeczeństw.  Zwykle przebiegają w ukryciu, a ich pierwsze objawy mogą wystąpić nawet do kilku godzin od posiłku. Nietolerancje to problem z trawieniem określonych cukrów lub białek i nie to samo co alergie pokarmowe, które są znacznie poważniejszym schorzeniem i mówi się, że cierpi na nie znacznie mniej bo około 2,5% populacji.

Coraz częściej odkrywana jest nadwrażliwość na gluten czyli białko znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu i życie. Zaś na nietolerancję laktozy podobno cierpi już nawet 1/3 populacji.  Laktoza to cukier występujący przede wszystkim w mleku krowim i produktach mlecznych ale także w innych produktach spożywczych, których pewnie większość z nas nawet ich o to by nie podejrzewała tj. pieczywo cukiernicze, płatki śniadaniowe, produkty w proszku, napoje w proszku, mielonki mięsne, słodycze i przekąski.

Nasze warsztaty kierujemy do osób zdrowych nie mających problemów z nietolerancjami pokarmowymi jak i tych, którzy takowe u siebie zaobserwowali i chcą nauczyć się samodzielnego gotowania i przyrządzania posiłków bezglutenowych i bezlaktozowych.

UWAGA! Nasze warsztaty nie są ofertą specjalistyczną kierowaną do osób ze stwierdzonymi przez lekarzy alergiami pokarmowymi typu celiakia! Takie osoby chcące uczestniczyć w warsztatach czynią to na własną odpowiedzialność.

W związku z Wielkanocą Chef Adrian zaprezentuje Wam w pełni autorskie i zupełnie nowe odsłony potraw świątecznych bez glutenu i bez laktozy. Dowiecie się jak przygotować sobie Wielkanoc gluten & laktoza free czyli jakie zastosować zamienniki produktów, jak je połączyć aby powstały zdrowe, pożywne a przede wszystkim smaczne dania, które każdy z Was będzie mógł sam przygotować w domu.

W trakcie warsztatów wspólnie z Chefem Adrianem przygotujecie:

  • Zupa wielkanocna na mleku ryżowym z warzywami w tempurze i słodkim ziemniakiem
  • Pasztet warzywny z salsą z rzodkiewki
  • Sałatka z jajkami, chrzanem, burakami karmelizowanymi i makaronem z cukinii
  • Jaglana babka wielkanocna z kandyzowanymi owocami
  • Placki warzywne z dipem z rzeżuchy i musem z młodego szpinaku

Warsztaty poprowadzi Adrian Feliks:
ADRIAN FELIKSADRIAN FELIKS – szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem. Właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował między innymi pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni, Carlo Didden. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Współpracuje w wieloma restauracjami w zakresie doradztwa kulinarnego obejmującego m.in. kompleksowe przygotowanie lokalu do otwarcia, przygotowanie karty menu oraz organizując i przygotowując kolacje degustacyjne. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez pierwszego w Polsce zdobywcę prestiżowej gwiazdki Michelin – Wojciecha Modesta Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Ewę Wachowicz, która zaprosiła go do swojego programu „Ewa Gotuje”.

Chef Adrian Feliks to wysokiej klasy specjalista, uwielbia gotować i poszukiwać nowych połączeń smakowych, entuzjasta kuchni regionalnych, niestrudzony poszukiwacz unikalnych, regionalnych produktów. Zdeklarowany zwolennik zdrowego, świadomego żywienia. Swoją pasją do gotowania zaraża wszystkich uczestników warsztatów, czym przyciąga coraz liczniejszą grupę osób zainteresowanych  warsztatami, pokazami i spotkaniami kulinarnymi.   Jest przy tym wesoły i bardzo komunikatywny.


Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.

Uwaga:
Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.


Chcesz wiedzieć więcej o naszych warsztatach – kliknij tutaj

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

To wydarzenie jest już w całości zarezerwowane.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...