WIELKA AZJATYCKA UCZTA – Odkrywamy nowe kontynenty smaków

Miasto:
CHORZÓW
Prowadzący:
Inessa Kim
Data:
20.04.2018
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 2

Kuchnia azjatycka – niepowtarzalny tygiel smaków i aromatów. Zapraszamy w niezapomnianą podróż kulinarną na ten wielobarwny i obfitujący w różnorodność na talerzach kontynent! 

Naszym przewodnikiem w tej azjatyckiej podróży będzie
Koreanka z krwi i kości INESSA KIM

Co sprawia, że mieszkańcy kontynentu azjatyckiego rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne i raczej nie mają problemów z nadwagą? Bo czy ktoś z Was widział otyłego Japończyka, Koreańczyka czy mieszkańca Chin? Codzienna dieta oparta na rybach, owocach morza i warzywach uboga w tłuste mięsa i nabiał to niewątpliwie sekret zdrowia i krzepy Azjatów. Kuchnia tego kontynentu obfituje w pikantne smaki, aromatyczne przyprawy a dania przygotowywane są z dbałością o kolorystykę i estetyczny wygląd i serwowane w niewielkich porcjach.

Kuchnia koreańska, która będzie podstawą warsztatów zachwyca bogactwem składników oraz przywiązaniem do tradycji. Tak jak niemalże każda kuchnia azjatycka dba zarówno o duszę jak i ciało spożywającego. Dania tej kuchni bazują na produktach zdrowych, naturalnych z niską zawartością tłuszczu. Przyprawami, które zapewniają pikantny smak potrawom koreańskim są: czosnek – szczodrze dodawany do dań, chilli, zielona cebula, pasta z fasoli, ocet, sezam oraz żeńszeń dostępny w dużych ilościach na tamtejszych straganach.

Kuchnie krajów Dalekiego Wschodu to także wszechobecny ryż i cieniutkie makarony ryżowe. Najczęstsze przyprawy i dodatki do potraw to imbir, curry czy kardamon. Azjatyckie talerze to kolorowe, wieloskładnikowe połączenia wielu smaków tj. słodko-kwaśne, słodko-pikantne.

Część praktyczna:

  • Zupa pho – aromatyczny, esencjonalny i stawiający na nogi rosół z mięsem wołowym i makaronem ryżowym;
  • Bułeczki bao z ciasta drożdżowego z mięsem wieprzowym, gotowane na parze i podawane z lekko pikantnym sosem na bazie sosu sosjowego;
  • Japońskie pierożki gyoza z cieniutkiego ciasta z wieprzowiną i krewetkami;
  • Kolorowa sałatka z mango i chilli
  • Pączki ryżowe z nadzieniem z czerwonej fasoli

Warsztaty poprowadzi Inessa Kim:

INESSA KIM

Inessa Kim jest Koreanką urodzoną i wychowaną w Kazachstanie. W Polsce mieszka od 1997 roku. Przez 6 lat była właścicielką i szefem kuchni Bistro KIM T&V z w Warszawie. Teraz prowadzi warsztaty kulinarne zarówno dla amatorów jak i zawodowych kucharzy. Uczestniczka drugiej edycji programu TOP CHEF. Niejednokrotnie gotowała ma antenie TVP2 w „Pytanie na Śniadanie”. Jest również współautorką edukacyjnej kulinarnej gry planszowej dla dzieci „Królewski Kucharz”.


Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.


Chcesz wiedzieć więcej o naszej akademii – KLIKNIJ TUTAJ

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 881 082 988
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...