WARSZTATY – ZDROWA KUCHNIA Z PARY

Miasto:
Chorzów
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
08.05.2018
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 5
stock-photo-chinese-food-dim-sum-breakfast-asian-dimsum-mantou-steam-bun-chinese-breakfast-steam-basket-0fc661fe-2c88-4895-a22d-bed51bc58efe

GOTUJ SIĘ DO ZDROWIA! Warsztaty z Chefem Adrianem Feliksem

– WARSZTATY Z GOTOWANIA NA PARZE 

Zapraszamy na kolejny z nowego cyklu warsztatów prozdrowotnych, których prowadzącym jest nasz Chef Adrian Feliks – specjalista z zakresu kuchni dla osób ze specjalnymi wymaganiami żywieniowymi

JEDNĄ Z  TECHNIK KULINARNYCH pozwalających zadbać o zdrowie JEST GOTOWANIA NA PARZE, dzięki któremu produkty używane do przyrządzania potraw zachowują więcej właściwości odżywczych.

W trakcie przyrządzania potraw na parze produkty nie stykają się z wodą przez co nie dochodzi do wypłukania z nich składników odżywczych. Uważa się, że tak przyrządzane potrawy zachowują nawet o 50 proc. więcej witamin i soli mineralnych niż ugotowane w wodzie. Produkty nie tracą naturalnego aromatu, a ich smak jest intensywniejszy niż tych gotowanych tradycyjnie, nie trzeba też ich solić ani mocno przyprawiać. Gotując na parze, nie trzeba używać tłuszczu, nie dodaje się więc do potraw niepotrzebnych kalorii. Warzywa zachowują piękny kolor, są jędrne, sprężyste i lekkostrawne.

Na parze można gotować praktycznie wszystko. Tak przyrządzone dania nie muszą być ani nudne, ani bez smaku. Nie potrzebujesz też specjalnych urządzeń aby gotować na parze! Wystarczy garnek, głęboka patelnia czy wok oraz wkładka z dziurkami albo metalowy durszlak i pokrywka.

Na naszych warsztatach dowiecie się jak przygotować sobie na parze czyli bez użycia tłuszczy pyszne dania z ryby, mięsa, warzyw i mąki. Zrobicie buchty, sajgonki, sandacza i pulpety mięsne. Pokażemy Wam jak przygotowywać sobie zdrowe, pożywne a przede wszystkim smaczne dania korzystając z tej zdrowej techniki gotowania.

W trakcie warsztatów wspólnie z Chefem Adrianem przygotujecie:

  • Sandacz w liściach pora z kuskus z brokuła i parzonymi kluskami
  • Buchty nadziewane mięsem z kurczaka w sosie estragonowym
  • Pulpety mięsne parowane na warzywach w sosie z suszonych pomidorów
  • Sajgonki z pary nadziewane indykiem i warzywami w sosie słodko kwaśnym
  • Dim sum nadziewany marynowanymi owocami w sosie z mango

Warsztaty poprowadzi Adrian Feliks:
ADRIAN FELIKSADRIAN FELIKS – szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem. Właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował między innymi pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni, Carlo Didden. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Współpracuje w wieloma restauracjami w zakresie doradztwa kulinarnego obejmującego m.in. kompleksowe przygotowanie lokalu do otwarcia, przygotowanie karty menu oraz organizując i przygotowując kolacje degustacyjne. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez pierwszego w Polsce zdobywcę prestiżowej gwiazdki Michelin – Wojciecha Modesta Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Ewę Wachowicz, która zaprosiła go do swojego programu „Ewa Gotuje”.

Chef Adrian Feliks to wysokiej klasy specjalista, uwielbia gotować i poszukiwać nowych połączeń smakowych, entuzjasta kuchni regionalnych, niestrudzony poszukiwacz unikalnych, regionalnych produktów. Zdeklarowany zwolennik zdrowego, świadomego żywienia. Swoją pasją do gotowania zaraża wszystkich uczestników warsztatów, czym przyciąga coraz liczniejszą grupę osób zainteresowanych  warsztatami, pokazami i spotkaniami kulinarnymi.   Jest przy tym wesoły i bardzo komunikatywny.


Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.

Uwaga:
Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.


Chcesz wiedzieć więcej o naszych warsztatach – kliknij tutaj

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

180,00

Prosimy o wpisanie imienia i nazwiska osoby/osób uczestniczących w warsztatach, na podstawie których zostaną wystawione certyfikaty. W przypadku kiedy dane będą niekompletne, certyfikaty nie zostaną wystawione.

Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymacie Państwo informację potwierdzającą dokonaną rezerwację wraz z dalszymi instrukcjami. W przypadku braku takiej informacji prosimy o sprawdzenie skrzynki SPAM lub kontakt telefoniczny.


Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...