WARSZTATY SEROWARSKIE

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
23.11.2019
Czas trwania:
09:00 - 14:00
Dostępność:
wolne miejsca: 9

WARSZTATY SEROWARSKIE DLA DOROSŁYCH

Oferta jest kierowana do osób, które chciałyby zdobyć potrzebną wiedzę do samodzielnego wytworzenia różnych rodzajów sera.

Na warsztatach uczestnicy dowiedzą się, jak przy pomocy skromnych środków i przy odrobinie pomysłowości, wytwarzać wspaniałe sery w warunkach domowych, czy przyzagrodowych.

Warsztaty składają się z:

  1. Części teoretycznej o serach i technikach ich wytwarzania
    Część teoretyczna obejmuje naukę podstaw sztuki serowarskiej. Warsztaty składają się z wstępnego wykładu wprowadzającego w świat serów. Wykład obejmuje zagadnienia z historii serowarstwa, omawiane są techniki wytwarzania serów w różnych krajach, przedstawiam również podstawowe zagadnienia dotyczące mleka, jako surowca serowarskiego. Z wykładu uczestnik może również się dowiedzieć jak zorganizować sobie prosty i tani warsztat serowarski we własnej kuchni. Omawiane są również podstawowe zasady prowadzenia dojrzewania sera.

    Część teoretyczna będzie obejmowała wykład na temat mleka i jego produktów – główne aspekty pozyskiwania mleka, oraz możliwości jego przetwarzania w warunkach kuchennych:
    Mleko udojowe – jakość, skład, omówienie różnorodności produktów mleczarskich możliwych do wytworzenia w warunkach domowych.
    Mikroflora występująca w mleku i jej wpływ na technologię domowej produkcji.
    Obróbka termiczna mleka, parametry, potrzeba jej stosowania i jej wpływ na mleko serowarskie.
    Jak zrobić w warunkach domowych : masło, sery, twarogi, śmietankę, śmietanę… a także różne mniej znane ciekawostki.
    Omówienie napojów fermentowanych, kefiru, jogurtu; jak wytworzyć te napoje.
    Sery świata – grupy, rodzaje omówienie historii sera. Omówienie różnorodności gatunków sera. Dzieje serowarstwa.
    Sztuka serowarska – domowe, proste badanie mleka, próba fermentacyjna, próba aktywności podpuszczki. Omówienie poszczególnych etapów  wytwarzania sera.
    Co można wytworzyć z serwatki.
    Dojrzewanie sera, na czym polega, warunki i parametry dojrzewalnicze oraz pielęgnacja sera.
    Dyskusja na tematy mleczarskie, serowarskie i inne. Odpowiedzi na pytania. Wiadomości ogólne, rys historyczny, podział serów, wartość odżywcza serów.
    Surowiec do produkcji serów, cechy mleka serowarskiego, mleko serowarskiego.
    Materiały pomocnicze do wyrobu serów podpuszczkowych dojrzewających, zakwasy czystych kultur serowarskich, rodzaje i zadania zakwasów, szczepionki serowarskie, przygotowanie zakwasów, enzymy serowarskie
    Pomieszczenia i urządzenia do wyroby serów podpuszczkowych dojrzewających ( warzelnia, prasownia, matecznikownia, solownia, dojrzewalnia )
    Ogólna technologia serów podpuszczkowych dojrzewających, przygotowanie mleka serowarskiego, magazynowanie mleka, oczyszczanie, pasteryzacja, normalizacja zawartości tłuszczu, wprowadzenie dodatków.
    Zaprawianie podpuszczką i krzepnięcie mleka.
    Obróbka gęstwy serowej.
    Formowanie i ociekanie serów.
    Solenie serów.
    Dojrzewanie i pielęgnacja serów, rodzaje pielęgnacji.
    Sery z całego świata: technologie, podobieństwa i różnice.

  2. Części praktycznej warsztatów serowarskich
    W części praktycznej wykonamy trzy rodzaje sera:
    mennonicką goudę
    ser ręczny domowy posypywany różnorodnymi ziołami
    ser z masy parzonej
    Są to sery typu holenderskiego i doskonale nadają się do rozpoczęcia przygody z domowym wytwarzaniem serów. W trakcie ich wykonywania zostaną omówione poszczególne procesy. Po wykonaniu serów każdy z uczestników może zabrać swój własnoręcznie wykonany ser do domu i poddać go procesowi dojrzewania w domu.
    Na zakończenie warsztatów wytwarzamy wspólnie ricottę z serwatki, która nam została po wytworzeniu serów. Przy okazji jej wytwarzania przekazane zostaną przepisy na pozostałe sery zwarowe, czyli panir i mascarpone, które robi się bardzo podobnie. Z otrzymanej ricotty wspólnie wykonany zostanie prosty , mennonicki deser z owocami suszonymi i miodem.

    Na zakończenie warsztatów każdy z uczestników może zaopatrzyć się w zestaw serowarski wraz z przepisami oraz w książkę autorstwa Krzysztofa Jaworskiego, które pozwolą na ugruntowanie sztuki serowarskiej i wiedzy.

Warsztaty poprowadzi Krzysztof Jaworski:
KRZYSZTOF JAWORSKI – Urodził się na Żuławach, w podcieniowym domu mennonickim. Były to tereny gdzie hodowano krowy mleczne i wytwarzano sery na domowy użytek. Tam po raz pierwszy zobaczył praktyczną sztukę serowarską. Jest absolwentem Akademii Rolniczo Technicznej w Olsztynie. Studiował technologię żywności. Po trzech latach pracy naukowej na stanowisku asystenta, rozpoczął pracę w niewielkim zakładzie serowarskim z dzienną produkcją 1000-1500 kg. Na stanowisku głównego serowara i kierownika prowadził produkcję sera przez blisko 15 lat. Wytwarzał ser na sposób szwajcarsko – holenderski, metodą prostą, manufakturową. Ser cieszył się uznaniem konsumentów, zdobywał liczne nagrody na targach żywności.Od 2007 roku zajmuję się popularyzacją przyzagrodowej sztuki serowarskiej. Prowadzi warsztaty serowarskie dla rolników w wielu zakątkach w Polsce. Doradza małym mleczarniom jak doskonalić swoje produkty. Ma liczne prezentacje w restauracjach, szkołach i gospodarstwach agroturystycznych propagując zdrową, smaczną i tradycyjną żywność, uczy jak w domowych warunkach robić wyjątkowy ser.
Jest zapraszany do mediów ( TVP Gdańsk, Radio Plus, Radio ZET), gdzie popularyzuję tradycję kulinarną Żuław. Jest współautorem książki „Kulinaria Żuławskie”. Związany na stałe z Żuławskim Parkiem Historycznym, gdzie prowadzą zajęcia z dziećmi i dorosłymi. Często również prowadzi warsztaty serowarskie dla producentów sera: hobbystów i profesjonalistów. Aktualnie wydał książkę dla serowarów „Jak zrobić dobry ser”.


Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.

Uwaga:
Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (10), warsztaty odbędą się w innym terminie.


Chcesz wiedzieć więcej o naszych warsztatach – kliknij tutaj

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

240,00

Prosimy o wpisanie imienia i nazwiska osoby/osób uczestniczących w warsztatach, na podstawie których zostaną wystawione certyfikaty. W przypadku kiedy dane będą niekompletne, certyfikaty nie zostaną wystawione.

Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymacie Państwo informację potwierdzającą dokonaną rezerwację wraz z dalszymi instrukcjami. W przypadku braku takiej informacji prosimy o sprawdzenie skrzynki SPAM lub kontakt telefoniczny.


Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...