WARSZTATY SEROWARSKIE DLA DOROSŁYCH
Oferta jest kierowana do osób, które chciałyby zdobyć potrzebną wiedzę do samodzielnego wytworzenia różnych rodzajów sera.
Na warsztatach uczestnicy dowiedzą się, jak przy pomocy skromnych środków i przy odrobinie pomysłowości, wytwarzać wspaniałe sery w warunkach domowych, czy przyzagrodowych.
Warsztaty składają się z:
- Części teoretycznej o serach i technikach ich wytwarzania
Część teoretyczna obejmuje naukę podstaw sztuki serowarskiej. Warsztaty składają się z wstępnego wykładu wprowadzającego w świat serów. Wykład obejmuje zagadnienia z historii serowarstwa, omawiane są techniki wytwarzania serów w różnych krajach, przedstawiam również podstawowe zagadnienia dotyczące mleka, jako surowca serowarskiego. Z wykładu uczestnik może również się dowiedzieć jak zorganizować sobie prosty i tani warsztat serowarski we własnej kuchni. Omawiane są również podstawowe zasady prowadzenia dojrzewania sera.Część teoretyczna będzie obejmowała wykład na temat mleka i jego produktów – główne aspekty pozyskiwania mleka, oraz możliwości jego przetwarzania w warunkach kuchennych:
– Mleko udojowe – jakość, skład, omówienie różnorodności produktów mleczarskich możliwych do wytworzenia w warunkach domowych.
– Mikroflora występująca w mleku i jej wpływ na technologię domowej produkcji.
– Obróbka termiczna mleka, parametry, potrzeba jej stosowania i jej wpływ na mleko serowarskie.
– Jak zrobić w warunkach domowych : masło, sery, twarogi, śmietankę, śmietanę… a także różne mniej znane ciekawostki.
– Omówienie napojów fermentowanych, kefiru, jogurtu; jak wytworzyć te napoje.
– Sery świata – grupy, rodzaje omówienie historii sera. Omówienie różnorodności gatunków sera. Dzieje serowarstwa.
– Sztuka serowarska – domowe, proste badanie mleka, próba fermentacyjna, próba aktywności podpuszczki. Omówienie poszczególnych etapów wytwarzania sera.
– Co można wytworzyć z serwatki.
– Dojrzewanie sera, na czym polega, warunki i parametry dojrzewalnicze oraz pielęgnacja sera.
– Dyskusja na tematy mleczarskie, serowarskie i inne. Odpowiedzi na pytania. Wiadomości ogólne, rys historyczny, podział serów, wartość odżywcza serów.
– Surowiec do produkcji serów, cechy mleka serowarskiego, mleko serowarskiego.
– Materiały pomocnicze do wyrobu serów podpuszczkowych dojrzewających, zakwasy czystych kultur serowarskich, rodzaje i zadania zakwasów, szczepionki serowarskie, przygotowanie zakwasów, enzymy serowarskie
– Pomieszczenia i urządzenia do wyroby serów podpuszczkowych dojrzewających ( warzelnia, prasownia, matecznikownia, solownia, dojrzewalnia )
– Ogólna technologia serów podpuszczkowych dojrzewających, przygotowanie mleka serowarskiego, magazynowanie mleka, oczyszczanie, pasteryzacja, normalizacja zawartości tłuszczu, wprowadzenie dodatków.
– Zaprawianie podpuszczką i krzepnięcie mleka.
– Obróbka gęstwy serowej.
– Formowanie i ociekanie serów.
– Solenie serów.
– Dojrzewanie i pielęgnacja serów, rodzaje pielęgnacji.
– Sery z całego świata: technologie, podobieństwa i różnice. - Części praktycznej warsztatów serowarskich
W części praktycznej wykonamy trzy rodzaje sera:
– mennonicką goudę
– ser ręczny domowy posypywany różnorodnymi ziołami
– ser z masy parzonej
Są to sery typu holenderskiego i doskonale nadają się do rozpoczęcia przygody z domowym wytwarzaniem serów. W trakcie ich wykonywania zostaną omówione poszczególne procesy. Po wykonaniu serów każdy z uczestników może zabrać swój własnoręcznie wykonany ser do domu i poddać go procesowi dojrzewania w domu.
Na zakończenie warsztatów wytwarzamy wspólnie ricottę z serwatki, która nam została po wytworzeniu serów. Przy okazji jej wytwarzania przekazane zostaną przepisy na pozostałe sery zwarowe, czyli panir i mascarpone, które robi się bardzo podobnie. Z otrzymanej ricotty wspólnie wykonany zostanie prosty , mennonicki deser z owocami suszonymi i miodem.Na zakończenie warsztatów każdy z uczestników może zaopatrzyć się w zestaw serowarski wraz z przepisami oraz w książkę autorstwa Krzysztofa Jaworskiego, które pozwolą na ugruntowanie sztuki serowarskiej i wiedzy.
Warsztaty poprowadzi Krzysztof Jaworski:
KRZYSZTOF JAWORSKI – Urodził się na Żuławach, w podcieniowym domu mennonickim. Były to tereny gdzie hodowano krowy mleczne i wytwarzano sery na domowy użytek. Tam po raz pierwszy zobaczył praktyczną sztukę serowarską. Jest absolwentem Akademii Rolniczo Technicznej w Olsztynie. Studiował technologię żywności. Po trzech latach pracy naukowej na stanowisku asystenta, rozpoczął pracę w niewielkim zakładzie serowarskim z dzienną produkcją 1000-1500 kg. Na stanowisku głównego serowara i kierownika prowadził produkcję sera przez blisko 15 lat. Wytwarzał ser na sposób szwajcarsko – holenderski, metodą prostą, manufakturową. Ser cieszył się uznaniem konsumentów, zdobywał liczne nagrody na targach żywności.Od 2007 roku zajmuję się popularyzacją przyzagrodowej sztuki serowarskiej. Prowadzi warsztaty serowarskie dla rolników w wielu zakątkach w Polsce. Doradza małym mleczarniom jak doskonalić swoje produkty. Ma liczne prezentacje w restauracjach, szkołach i gospodarstwach agroturystycznych propagując zdrową, smaczną i tradycyjną żywność, uczy jak w domowych warunkach robić wyjątkowy ser.
Jest zapraszany do mediów ( TVP Gdańsk, Radio Plus, Radio ZET), gdzie popularyzuję tradycję kulinarną Żuław. Jest współautorem książki „Kulinaria Żuławskie”. Związany na stałe z Żuławskim Parkiem Historycznym, gdzie prowadzą zajęcia z dziećmi i dorosłymi. Często również prowadzi warsztaty serowarskie dla producentów sera: hobbystów i profesjonalistów. Aktualnie wydał książkę dla serowarów „Jak zrobić dobry ser”.
Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.
Uwaga:
Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (10), warsztaty odbędą się w innym terminie.
Cena warsztatów: 240 zł
Kup bilet online – tutaj
Chcesz wiedzieć więcej o naszych warsztatach – kliknij tutaj
lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl