WARSZTATY DLA KUCHARZY – Ekonomia w kuchni przy zastosowaniu nowoczesnych technologii i urządzeń

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Tomasz Nowak
Data:
19.10.2015
Czas trwania:
09:00 - 15:00
Dostępność:
wolne miejsca: 9
Poziom trudności:
DLA KUCHARZY

Ekonomia w kuchni przy zastosowaniu nowoczesnych technologii i urządzeń

Zapraszamy wszystkich kucharzy na warsztaty kulinarne dotyczące ekonomi w kuchni przy zastosowaniu nowoczesnych technologi oraz urządzeń. Warsztaty organizowane są wspólnie z firmą ULTRA-GASTRO.

Proszę zapoznać się z zaproponowanym przez nas menu. Całość menu przygotowana zostanie przy użyciu najnowszych technik oraz urządzeń tj. schładzarka szokowa, sous-vide oraz pakowaczka próżniowa, co pozwala na znaczne zoptymalizowanie kosztu żywności tzw. food cost.

Warsztaty prowadzić będzie Tomasz Nowak – członek Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników.

Swoją przygodę z gastronomią rozpoczął w Zespole Szkół Gastronomicznych w Tychach od zawodu Cukiernik. W tym zawodzie przez kilka lat zdobywał doświadczenie w Cukierni Józefa Miszteli w Tychach. Tytuł Ciastkarz Czeladnik uzyskał w 1996 roku zdając egzamin u mistrza ciastkarstwa Pana Antoniego Dryszla w Katowicach-Szopienicach na ocenę bardzo dobrą. Krokiem w kierunku kuchni była nauka w Technikum Gastronomicznym w Tychach uwieńczona profesją Technik Technologii Żywienia Zbiorowego. Doświadczenie w kuchni zdobywał pracując w restauracjach na Śląsku. Przez kolejne lata pracował jako Specjalista dz. Sprzedaży w Branży Browarniczej oraz Gastronomicznej.

Menu warsztatów:

przystawka:

żel z buraka / śnieg z koziego sera / chips ze skóry rybiej / biszkopt

zupa:

bulion z warzywami brunois / prażona pietruszka

dania główne:

pstrąg / puder  pietruszki / skorzonera sous-vide / kasza jaglana z chrustem z boczku

pierś kurczaka / ser pleśniowy / dynia / sos pieczeniowy

deser:

ravioli z ananasa / mus z mascarpone / czekolada

Plan:

9.00 – Przywitanie kucharzy i poczęstunek
9.15 – Część teoretyczna
10.00 – I Część praktyczna
12.00 – Przerwa na kawę z poczęstunkiem
12.30 – II Część praktyczna
14.00 – Wykańczanie potraw wraz z sesją zdjęciową
14.30 – Wspólna degustacja przygotowanych dań
15.30 – Wręczenie certyfikatów i pamiątkowe zdjęcie

MIEJSCE SZKOLENIA:
STUDIO KULINARNE ADRIAN FELIKS
Sosnowiec – ul. Sucha 18

Nasze Studio Kulinarne to nowoczesna forma nauki i doskonalenia technik gotowania. Poprzez indywidualne podejście do klienta oraz pracę w małej grupie, jesteśmy w stanie przekazać wiedzę w sposób szczegółowy i rzetelny oraz na bieżąco udzielać odpowiedzi na nurtujące Państwa pytania. Uczestnicy warsztatu maja do swojej dyspozycji profesjonalny sprzęt najwyższej jakości firmy ELECTROLUX oraz sprzęt firmy MERXTEAM. W Studiu znajduje się również część restauracyjna, w której uczestnicy mogą odpocząć podczas przerwy oraz skosztować przygotowane przez siebie dania. Dzięki wyposażeniu najwyższej klasy, jesteśmy w stanie zapewnić Państwu najwyższy standard szkolenia, a zdobyta podczas szkolenia wiedza, będzie miała przełożenie na jakość oraz smak przygotowywanych potraw.

Zapraszamy :-)

Rezerwacje

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...