Warsztaty cukiernicze – CZEKOLADOWE WARIACJE

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Mariusz Łęszczak
Data:
11.06.2018
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 5
berries-blur-chocolates-918327

WARSZTATY CUKIERNICZE – CZEKOLADOWE WARIACJE

Zapraszamy  na wyjątkowe warsztaty cukiernicze z tematyki związanej z czekoladą z  cukiernikiem Mariuszem Łęszczak – człowiekiem, który szlify zawodowe zbierał m.in. w ATELIER AMARO.

Czekolada zwłaszcza gorzka ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra.

Najprostsze rozróżnienie czekolad możemy zrobić w oparciu o zawartość miazgi kakaowej. Im więcej miazgi tym czekolada jest bardziej wytrawna, mniej słodka i zdrowsza. Czekolady dzielimy na: czekoladę białą w kolorze białym (zawiera ok. 33% masła kakowego),  czekoladę mleczną w kolorze „kawa z mlekiem” (zawiera nie mniej niż 25% suchej masy kakaowej), czekoladę deserową w kolorze brązowym (zawiera powyżej 50% produktów z miazgi kakaowej) i czekoladę  gorzką w kolorze ciemno brązowym (zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej).

Pod okiem naszego prowadzącego właściciela cukierni FRESA, który szkolił się m.in. u boku szefa Wojciecha Modesta Amaro uczestnicy naszych warsztatów zapoznają się z podstawami pracy z czekoladą, łączenia jej z różnymi produktami i smakami, różnicami między teksturami w wyrobach czekoladowych. Każdy uczestnik nauczy się samodzielnie wykonywać przewidziane w części praktycznej słodkości.

Część praktyczna:

  • Mus z mlecznej czekolady z goździkami
  • Brownie z orzechami i kremem orzechowym na bazie mascarpone
  • Suflet czekoladowy

Warsztaty poprowadzi Mariusz Łęszczak:

cukiernikMariusz Łęszczak – Absolwent Chorzowskiej Szkoły Gastronomicznej, pasjonat cukiernictwa nieustannie poszukujący idealnej równowagi pomiędzy smakami. Inspiracje czerpie z otaczającej go natury, odtwarzając klasyczne receptury w nowoczesnym wydaniu. Swoje doświadczenie zdobywał pracując w renomowanych hotelach w południowej Anglii, oraz w Polsce pod okiem takich szefów kuchni jak: Przemysław Błaszczyk (Mañana Bistro&Wine Bar) czy Wojciech Modest Amaro (Atelier Amaro). Obecnie właściciel i szef cukierni FRESA w Katowicach.


Wszystkie przygotowane słodkości będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.


Chcesz wiedzieć więcej o naszej akademii – KLIKNIJ TUTAJ

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

199,00

Prosimy o wpisanie imienia i nazwiska osoby/osób uczestniczących w warsztatach, na podstawie których zostaną wystawione certyfikaty. W przypadku kiedy dane będą niekompletne, certyfikaty nie zostaną wystawione.

Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymacie Państwo informację potwierdzającą dokonaną rezerwację wraz z dalszymi instrukcjami. W przypadku braku takiej informacji prosimy o sprawdzenie skrzynki SPAM lub kontakt telefoniczny.


Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...