Tortowe Garden Party

Miasto:
CHORZÓW
Prowadzący:
Sylwia Grodzka-Haba
Data:
20.09.2017
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 2
FH7A3859(2)

Zapraszamy na pojedyncze warsztaty podczas których każdy przygotuje własny tort.

Tort  to bogato zdobione ciasto deserowe, najczęściej biszkoptowe, przekładane masą. Ojczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony. Ciasto może być biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe, kruche, w tym także smakowe (czekoladowe, kakaowe, makowe, keksowe). Blaty ciasta często nasącza się ponczami lub lekkimi syropami z dodatkiem alkoholi – winem, rumem, wódką, brandy lub aromatów – waniliowym, pomarańczowym itp.

Czym przełożyć tort? Masą, kremem, bitą śmietaną? Jak wykończyć? Lukrem, masą cukrową? Czym udekorować? Posypką, figurką z marcepanu, a może sezonowymi owocami? Co zrobić aby nasz tort był wyjątkowy? Zapraszając Was na te warsztaty chcemy pokazać, że wykonanie pysznego tortu wcale nie jest takie trudne. Oprócz tortu uczestnicy będą przygotowywać inne cukiernicze wyroby takie jak brownie czy też mini tarty. Warsztaty będą prowadzone przez wyjątkowego gościa, który chce podzielić się z Wami swoją wiedzą i umiejętnościami.

Część praktyczna:

  • Lekki tort biszkoptowy z kremem, owocami i bezą
  • Brownie z sosem malinowym
  • Mini tarty z karmelizowaną brzoskwinią, miętą i waniliowym Chantilly
  • Delikatne kruche ciasteczka z tymiankiem cytrynowym

Warsztaty poprowadzi Sylwia Grodzka-Haba:

FH7A3859(2)Przygodę z cukiernictwem zaczęła od przygotowania słodkości dla swojego dorastającego synka Szymona. Nieustanne rozwijanie pasji doprowadziło ją do udziału w pierwszej polskiej edycji programu BakeOff Ale Ciacho, gdzie przez 9 tygodni jej wypieki degustował i oceniał najlepszy cukiernik w kraju Krzysztof Ilnicki. Dotarcie aż do półfinału programu utwierdziło  Sylwię w przekonaniu, że ciasta, desery i bezy będą już nieodłącznym elementem jej zawodowej przyszłości. I tak też się stało. Swoje umiejętności Sylwia szlifowała pod czujnym okiem najlepszych w branży, m.in.: światowej sławy cukiernika Diego Lozano, wielokrotnie nagradzanego, dwukrotnego zwycięzcy â Brazilian Chocolate Masterâ , finalisty â World Chocolate Mastersâ w 2008 i w 2015; Michała Wiśniewskiego – jednego z najwybitniejszych cukierników na Pomorzu, szefa cukierni sopockiego hotelu Haffner; Michała Iwaniuka -pastry chefa Czekolada CafĂŠ w Airport Hotel Okęcie, laureata I edycji mistrzostw cukierniczych „Best Pastry Chef”, reprezentanta Polski w finale konkursu „World Chocolate Masters” 2018 w Paryżu.

Sylwia odbyła także staż w warszawskiej cukierni Deseo, uznanej w 2015 roku za najlepszą w kategorii deserów przez magazyn Warsaw Insider. A tajników nowatorskiego podejścia do wyboru produktów i komponowania deserów uczyła się na stażu u boku samego mistrza Wojciecha Modesta Amaro w Atelier Amaro, miejscu, którego przedstawiać nie trzeba. Obecnie, Sylwia pracuje nad otwarciem autorskiej cukierni w stylu pastry boutique.


Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.


Chcesz wiedzieć więcej o naszej akademii – KLIKNIJ TUTAJ

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 881 082 988
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...