SUSHI

Miasto:
Sosnowiec
Data:
19.09.2016
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 2
sushi with chopsticks on a white background

SUSHI

Serdecznie zapraszamy na warsztaty poświęcone tematyce SUSHI, lecz tym razem w innej formie- bardziej kreatywnej, odchodząc od pewnych szablonów. Będziecie mieli okazje komponować i odkrywać nowe smaki, a w szczególności dobrze się bawić. Zaczniemy od ryżu, który jest niezwykle ważny składnikiem całości. Przygotujemy go na kilka sposobów, wykorzystując limonkę, cytrynę, ocet jabłkowy i ryżowy. Z pewnością słyszeliście tylko o zaprawianiu ryżu do sushi za pomocą octu ryżowego. Na naszych warsztatach złamiemy ten stereotyp 😉

Poznacie tak lubiany, ale nie dla wszystkich znany tatar z łososia w tempurze, jednakże nie będzie on zwykły można nawet powiedzieć że niezwykły, bo wzbogacony o prażone płatki migdałów. Idąc w kolejne formy sushi. Kamil nauczy Was ciekawych, mało znanych gunkamakow.  Dla nadania chrupkości i świeżości, wykorzystamy ogórek w polaczeniu z tatarem z łososia, wykorzystując sezonowość ziół, jak również zaszalejemy z tymiankiem cytrynowym. Następną forma, trudniejsza technicznie i jednocześnie efektywna. Będą to słynne californiamaki. Tym razem nie zrobimy jej z sezamem na zewnątrz, lecz owiniemy łososiem i dla nadania charakterystycznego smaku, opalimy delikatnie z zewnątrz. Wykorzystamy jajko. Brzmi prosto, ale to w prostocie tkwi smak. Z jajka zrobimy kinshi tamago, czyli delikatne płatki tamago, wzbogacone prażonym sezamem, delikatnie słodkim i ostrym, dzięki sicimi togarashi. I tutaj nie zdradzimy sekretu… Kamil pokaże wszystko na miejscu w studiu kulinarnym 😉 A na koniec , w istocie proste nigiri, ale wzbogacimy ja avocado, kremowym serkiem philadelphia oraz orzeźwiającym listkiem mięty. Wszystkie te formy to tylko namiastka w tworzeniu smaków…ale resztę pomysłów poznacie na miejscu.

Menu:

  • Futomaki z tatarem z łososia w tempurze z migdałami
  • Gunkanmaki z tatarem z łososia w ogórku
  • Californiamaki z łososiem i surimi, sriracha, ogórek, mango oraz prażonym słonecznikiem
  • Futomaki z surimi w kinshi tamago, philadelphia mango oraz pomarańcza
  • Nigiri z łososiem  opalanym  avocado z serkiem philadelphia i miętą oraz sezamem

A wszystko to oczywiście pod czujnym okiem naszego Sushi Mastera Kamila Skalczyńskiego.

12247848_1667676180156455_2217788952849228571_oKamil Skalczyński, obecnie pracuje nad nowym projektem. Finalista największego międzynarodowego turnieju dla sushi masterów: Global Sushi Challenge 2015. Zdobył Certyfikat International Sushi Proficency, były Szef Kuchni i współtwórca restauracji japońskich, nagradzany przez Poland 100 Best Restaurants. Doświadczenie zdobywał w znanych restauracjach w Polsce, szkolił się w Akademii Jean Bos oraz Atelier Amaro. Wspolnie z Adrianem Feliksem prowadzi szkolenia kulinarne W swojej pracy wyróżnia się kreatywnością, wyczuciem smaku i zaangażowaniem.

UWAGA:

Osoby które chcą otrzymać certyfikat z warsztatów proszone są o udzielenie informacji w momencie zapisywania się na kurs. Po tym terminie certyfikaty nie będą wystawiane.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.

Rezerwacje

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...