Street Food z WeganNerd – Wegańskie Szaleństwo

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Alicja Rokicka
Data:
15.04.2016
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 0
fsdf

Street Food z WeganNerd – Wegańskie Szaleństwo

Street food do odmiana fast foodu czyli szybkiego jedzenia dostępnego na ulicach danego miasta. Street food  charakteryzuje region i kulturę miejsca, w którym obecnie jesteśmy. To proste jedzenie, którego przygotowanie i podanie nie zajmuję dużo czasu. Burgery, frytki, hot dogi. To wszystko brzmi znajomo, ale jak zrobić ich zdrowszą, a równie smaczną odmianę?

Ja proponuję przenieść się na ulice kuchni wegańskiej, gdzie nauczymy się jak w łatwy i zdrowy sposób przygotować zdrowe odmiany popularnych przekąsek. Kasze, strączki, sezonowe warzywa, zioła i ciekawe przeprawy. To będą podstawy naszego wspólnego gotowania.

Przygotujemy i omówimy jak i z czego warto przygotować wegańskie burgery. Upieczemy łatwe  pieczywo, ukręcimy ciekawe sosy na bazie sojonezu- wegańskiej wersji majonezu bez jajek.

Nie zabraknie też ciekawych dodatków,

Menu:

  • burger z burakiem i ziarnami
  • burger z zielonej soczewicy i papryczką chili
  • marchewkowe hot dogi z kolendrą i masłem orzechowym
  • boskie trio: hummus, baba ghanoush i muhammara
  • frytki warzywne z wędzoną papryką lub curry
  • wegański coleslaw z marchewki, selera i ziołami
  • majonez bez jajek
  • sos czosnkowy na bazie majonezu
  • sos z kolendrą na bazie majonezu
  • domowe bułki burgerowe z sezamem i makiem
  • szybkie pikle z rzodkieweczki i buraka

IMG_8600dAlicja Rokicka

Jest założycielką i autorką popularnego w Polsce bloga Wegan Nerd, ogłoszonego tytułem Kulinarnego Bloga Roku 2014 oraz Blogiem Roku 2015 przez 100 Best Poland Restaurants. Wegan Nerd to blog wegański w 100% roślinny, czyli taki w którym nie znajdziecie przepisów z mięsem, rybami oraz nabiałem w tym mlekiem i innymi produktami odzwierzęcymi. Współpracuje z portalem HelloZdrowie.pl. Magazynem Kuchnia oraz nowojorskim kwartalnikiem Chickpea Magazine, dla którego komponuje wegańskie receptury oraz robi zdjęcia. Obecnie pracuje nad swoją pierwszą autorską książką kucharską .Prowadzi warsztaty kulinarne w całej Polsce.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

UWAGA:

Osoby które chcą otrzymać certyfikat z warsztatów proszone są o udzielenie informacji w momencie zapisywania się na kurs. Po tym terminie certyfikaty nie będą wystawiane.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.

Rezerwacje

To wydarzenie jest już w całości zarezerwowane.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...