Street Food z WeganNerd – Wegańskie Szaleństwo
Street food do odmiana fast foodu czyli szybkiego jedzenia dostępnego na ulicach danego miasta. Street food charakteryzuje region i kulturę miejsca, w którym obecnie jesteśmy. To proste jedzenie, którego przygotowanie i podanie nie zajmuję dużo czasu. Burgery, frytki, hot dogi. To wszystko brzmi znajomo, ale jak zrobić ich zdrowszą, a równie smaczną odmianę?
Ja proponuję przenieść się na ulice kuchni wegańskiej, gdzie nauczymy się jak w łatwy i zdrowy sposób przygotować zdrowe odmiany popularnych przekąsek. Kasze, strączki, sezonowe warzywa, zioła i ciekawe przeprawy. To będą podstawy naszego wspólnego gotowania.
Przygotujemy i omówimy jak i z czego warto przygotować wegańskie burgery. Upieczemy łatwe pieczywo, ukręcimy ciekawe sosy na bazie sojonezu- wegańskiej wersji majonezu bez jajek.
Nie zabraknie też ciekawych dodatków,
Menu:
- Sezonowy burger z kaszy jaglanej z zielonym groszkiem i marchewką
- Meksykański ostry burger z czerwonej fasoli z kukurydzą
- Falafele z cieciorki i kolendry
- Boskie trio: hummus, baba ghanoush i muhammara
- Pieczone młode marchewki z sosem z tahini
- Pieczone bataty na ostro
- Ziołowe łódeczki z ziemniaków
- Wegański coleslaw z marchewki, selera i ziołami
- Majonez bez jajek
- Sos cytrynowy na bazie tahini
- Buraczane domowe bułki burgerowe
- Szybkie pikle z rzodkiewki i czerwonej cebuli
- Dip serowy z ziemniaka
Jest założycielką i autorką popularnego w Polsce bloga Wegan Nerd, ogłoszonego tytułem Kulinarnego Bloga Roku 2014 oraz Blogiem Roku 2015 przez 100 Best Poland Restaurants. Wegan Nerd to blog wegański w 100% roślinny, czyli taki w którym nie znajdziecie przepisów z mięsem, rybami oraz nabiałem w tym mlekiem i innymi produktami odzwierzęcymi. Współpracuje z portalem HelloZdrowie.pl. Magazynem Kuchnia oraz nowojorskim kwartalnikiem Chickpea Magazine, dla którego komponuje wegańskie receptury oraz robi zdjęcia. Obecnie pracuje nad swoją pierwszą autorską książką kucharską .Prowadzi warsztaty kulinarne w całej Polsce.
Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
UWAGA:
Osoby które chcą otrzymać certyfikat z warsztatów proszone są o udzielenie informacji w momencie zapisywania się na kurs. Po tym terminie certyfikaty nie będą wystawiane.
Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.
Rezerwacje
Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.