Street Food z WeganNerd – Wegańskie Szaleństwo

Miasto:
Sosnowiec
Data:
20.05.2016
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 7
fsdf

Street Food z WeganNerd – Wegańskie Szaleństwo

Street food do odmiana fast foodu czyli szybkiego jedzenia dostępnego na ulicach danego miasta. Street food  charakteryzuje region i kulturę miejsca, w którym obecnie jesteśmy. To proste jedzenie, którego przygotowanie i podanie nie zajmuję dużo czasu. Burgery, frytki, hot dogi. To wszystko brzmi znajomo, ale jak zrobić ich zdrowszą, a równie smaczną odmianę?

Ja proponuję przenieść się na ulice kuchni wegańskiej, gdzie nauczymy się jak w łatwy i zdrowy sposób przygotować zdrowe odmiany popularnych przekąsek. Kasze, strączki, sezonowe warzywa, zioła i ciekawe przeprawy. To będą podstawy naszego wspólnego gotowania.

Przygotujemy i omówimy jak i z czego warto przygotować wegańskie burgery. Upieczemy łatwe  pieczywo, ukręcimy ciekawe sosy na bazie sojonezu- wegańskiej wersji majonezu bez jajek.

Nie zabraknie też ciekawych dodatków,

Menu:

  • Sezonowy burger z kaszy jaglanej z zielonym groszkiem i marchewką
  • Meksykański ostry burger z czerwonej fasoli z kukurydzą
  • Falafele z cieciorki i kolendry
  • Boskie trio: hummus, baba ghanoush i muhammara
  • Pieczone młode marchewki z sosem z tahini
  • Pieczone bataty na ostro
  • Ziołowe łódeczki z ziemniaków
  • Wegański coleslaw z marchewki, selera i ziołami
  • Majonez bez jajek
  • Sos cytrynowy na bazie tahini
  • Buraczane domowe bułki burgerowe
  • Szybkie pikle z rzodkiewki i czerwonej cebuli
  • Dip serowy z ziemniaka

IMG_8600dAlicja Rokicka

Jest założycielką i autorką popularnego w Polsce bloga Wegan Nerd, ogłoszonego tytułem Kulinarnego Bloga Roku 2014 oraz Blogiem Roku 2015 przez 100 Best Poland Restaurants. Wegan Nerd to blog wegański w 100% roślinny, czyli taki w którym nie znajdziecie przepisów z mięsem, rybami oraz nabiałem w tym mlekiem i innymi produktami odzwierzęcymi. Współpracuje z portalem HelloZdrowie.pl. Magazynem Kuchnia oraz nowojorskim kwartalnikiem Chickpea Magazine, dla którego komponuje wegańskie receptury oraz robi zdjęcia. Obecnie pracuje nad swoją pierwszą autorską książką kucharską .Prowadzi warsztaty kulinarne w całej Polsce.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

UWAGA:

Osoby które chcą otrzymać certyfikat z warsztatów proszone są o udzielenie informacji w momencie zapisywania się na kurs. Po tym terminie certyfikaty nie będą wystawiane.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.

Rezerwacje

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...