Półkolonie dla Dzieci i Młodzieży

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
19.08.2019
Czas trwania:
09:00 - 13:00
Dostępność:
wolne miejsca: 14

Półkolonie w Studiu Kulinarnym 

Zapraszamy wszystkie dzieci w wieku od 8 do 15 lat na wspólne, kulinarne spędzenie wakacji.

Podczas warsztatów kulinarnych dzieci na cały tydzień zamienią się w prawdziwych kucharzy i pod okiem naszej prowadzącej Agnieszki Jasińskiej będą uczyć się wszystkiego o zdrowym żywieniu i poznają kuchnię całego świata!

Potrawy będą przygotowywane ze specjalnie wyselekcjonowanych, zdrowych produktów (z uwzględnieniem ewentualnych alergii naszych Uczestników). Zajęcia mają na celu również uświadomienie maluchom, jak ważne jest jedzenie i dlaczego nie wolno go marnować.

Po tych koloniach kulinarnych zasady savoir-vivre przy stole nie będą już maluchom obce. Wszyscy, którzy lubią gotować, zdobędą nowe kulinarne umiejętności. Dopełnieniem gotowania będą smaczne degustacje oraz  kulinarne ciekawostki z całego świata. Po kulinarnych koloniach Mali Kucharze będą mogli przygotować najlepszy posiłek lub deser dla przyjaciół czy rodziny!

W końcu gotowanie to nie tylko obowiązek, ale przede wszystkim dobra zabawa, a jak wiadomo, kuchnia jest wspaniałym warsztatem twórczego myślenia.

Podczas kolonii poznamy:

  • kuchnie całego świata
  • tajniki kuchenne: czym się różni dżem od powideł, a pieczenie od duszenia czy smażenia
  • wakacyjne przysmaki: lody dla ochłody i orzeźwiające lemoniady
  • świat przypraw: curry, szafran czy kardamon. Poznamy przyprawy stosowane w kuchniach całego świata
  • kulinarne tradycje i zwyczaje: w Polsce i na świecie
  • savoir-vivre przy stole: dobre maniery przy stole, prawidłowe nakrycie stołu, ułożenie sztućców i zastawy
  • zasady zdrowego i racjonalnego odżywiania

Chcesz, aby Twoja pociecha spędziła wolny czas podczas kulinarnej przygody w gronie rówieśników?

Nie zwlekaj i zapisz się już dzisiaj, liczba miejsc ograniczona.

Kulinarny rozkład jazdy:

19 sierpień /poniedziałek/ – energetyczne, pyszne śniadania

20 sierpień /wtorek/ – sezonowe warzywa w kuchni

21 sierpień /środa/ – sushi i przysmaki Azji

22 sierpień /czwartek/ – elegancki, trzydaniowy obiad

23 sierpień /piątek/ – wyjazdowa wycieczka dydaktyczna

Program wycieczki wyjazdowej:

Ostatniego dnia naszych kolonii odwiedzimy Zagrodę Edukacyjną „Kuźnia u Kowola” w Kuźni Raciborskiej.
Dzieci na własne oczy zobaczą, jak wygląda prowadzenie gospodarstwa, zajrzą do kurnika, by zebrać jajka, spróbują też wydoić kozę.
Wizytę zakończy wspólne ognisko, na którym razem przygotujemy swój polowy obiad, po czym udamy się na niezapomnianą przejażdżkę kolejką wąskotorową.

Wyjazd spod Studia Kulinarnego Spoon: 8:00
Powrót: ok godziny 14:00

Oficjalna strona zagrody: www.kuzniaeko.pl

Podczas zajęć zapewniamy:

  • 4 dni warsztatowe w godzinach: poniedziałek-czwartek: 9-13 (możliwość przyprowadzenia dzieci o 8.00 i odbiór do godziny 14.00)
  • wycieczka wyjazdowa w godzinach: piątek 8.00 – 14.00
  • opiekę kucharza przez cały czas trwania zajęć
  • udział we wszystkich zajęciach i warsztatach
  • certyfikat uczestnictwa w półkoloniach
  • teczkę z przepisami i wspólnym zdjęciem
  • udostępnienie fartuszków kuchennych i akcesoriów kuchennych niezbędnych w kuchni
  • dostępność dobrej jakości, świeżych składników
  • soki, woda i herbatka dostępna przez cały dzień

Warsztaty poprowadzi Agnieszka Jasińska:

Agnieszka Jasińska – Finalistka Hell`s Kitchen. Pasjonatka zdrowej i polskiej kuchni, która udowadnia, że warto podążać za marzeniami. Miłośniczka słodkości i deserów, która przedstawia oczywiste składniki w nowoczesnym i smacznym wydaniu. Na co dzień gotuje na uroczystościach okolicznościowych jako „Private Chef” oraz prowadzi warsztaty kulinarne na terenie całego kraju. Tworzy przepisy oraz sesje fotograficzne dla topowych magazynów kulinarnych takich jak: Moje Gotowanie czy Slow Life. Bazuje na świeżych i sezonowych składnikach, bo uważa, że w nich jest to co w smaku jest najważniejsze. Wychowała się na wsi i docenia prawdziwość produktów regionalnych, które stosuje w kuchni. Właścicielka bloga www.kulinarnenawigacje.pl, gdzie opisuje swoje podróże po krajach i smakach, które ją urzekają.


Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (10), warsztaty odbędą się w innym terminie.


Chcesz wiedzieć więcej o naszych warsztatach ?

Skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Mapa niedostępna