Owoce Morza dla kucharzy – Dwu dniowe warsztaty

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
17.07.2019
Czas trwania:
08:00 - 16:00
Dostępność:
wolne miejsca: 0

Owoce Morza 

Owoce morza, czyli morskie rarytasy. Krewetki, mule czy inne smakołyki to produkty, które nie każdy potrafi prawidłowo przygotować. Owoce morza mają wysoką zawartość odżywczą. Wymieniając ich zalety nie można nie wspomnieć, że są źródłem, jodu tak ważnym w diecie każdego z nas , a także selenu i fluoru. Utarło się, że owoce morza to ekskluzywna kuchnia, która nie jest dla każdego. Warsztaty skierowane są dla kucharzy, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę i umiejętności z tej dziedziny.

Podczas warsztatów dowiecie się między innymi, jak przyrządzać krewetki, mule, ostrygi oraz małże św. jakuba oraz wiele innych jak również gdzie kupić owoce morza i na co zwrócić uwagę podczas ich zakupu.

W trakcie warsztatów zdradzimy techniki przygotowywania dań z wykorzystaniem owoców morza , jak i technikę komponowania samemu dań z wykorzystaniem owoców morza.

Celem szkolenia jest przygotowanie do pracy personelu w zakresie przygotowywania dań opartych na owocach morza, które są w Polsce coraz popularniejsze.  Nieodzownym elementem szkolenia są ćwiczenia praktyczne, a następnie ocena efektów przygotowanych dań przez trenera prowadzącego szkolenie. W związku z tym, zapewniamy miejsce do przeprowadzenia części praktycznej, tj. w pełni wyposażoną, profesjonalną kuchnię w Studiu Kulinarnym w Sosnowcu. 

Plan szkolenia :

I dzień

  • Charakterystyka owoców morza, występowanie i rozpoznawanie ich świeżości. Informacje wstępne na temat owoców morza. Przedstawienie wartości odżywczych.
  • Obróbka wstępna owoców morza.  Techniki porcjowania, zabezpieczania i magazynowania. Sposoby wykorzystywania produktu w jak największym procencie – minimalizacja strat.

II dzień

  • Owoce morza – smażenie, duszenie, marynowanie. 
  • Komponowanie dań z owoców morza.

W trakcie warsztatów wspólnie z Chefem Adrianem przygotujecie:

  • Ostrygami w tempurze z tatarem wołowym i majonezem wasabi 
  • Krewetki królewskie z grila  marynowane w maślance z tabule miętowym 
  • Homar  thermidor z kawiorem z bakłażana 
  • Muszle św, Jakuba z pudrem z białej czekolady, salsą z ogórka zielonego i pianą cytrynową 
  • Omułki z chorizo, pomidorami i sałatką letnią 
  • Sercówki z cydrem, szałwią i salsą pomidorową 
  • Małże Nowo zelandzkie zapiekane z beszamelem i szpinakiem 
  • Cannolicchi – brzytwy z sałatką z cytrusów 
  • Ośmiornica Sv z risotto warzywnym 
  • Kalmary SV z sałatką z winegrettem z szampana 
  • Krokiety z krewetkami z dipem limonkowym 

Warsztaty poprowadzi Adrian Feliks:
ADRIAN FELIKSADRIAN FELIKS – szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem. Właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował między innymi pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni, Carlo Didden. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Współpracuje w wieloma restauracjami w zakresie doradztwa kulinarnego obejmującego m.in. kompleksowe przygotowanie lokalu do otwarcia, przygotowanie karty menu oraz organizując i przygotowując kolacje degustacyjne. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez pierwszego w Polsce zdobywcę prestiżowej gwiazdki Michelin – Wojciecha Modesta Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Ewę Wachowicz, która zaprosiła go do swojego programu „Ewa Gotuje”.

Chef Adrian Feliks to wysokiej klasy specjalista, uwielbia gotować i poszukiwać nowych połączeń smakowych, entuzjasta kuchni regionalnych, niestrudzony poszukiwacz unikalnych, regionalnych produktów. Zdeklarowany zwolennik zdrowego, świadomego żywienia. Swoją pasją do gotowania zaraża wszystkich uczestników warsztatów, czym przyciąga coraz liczniejszą grupę osób zainteresowanych  warsztatami, pokazami i spotkaniami kulinarnymi.   Jest przy tym wesoły i bardzo komunikatywny.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.


Chcesz wiedzieć więcej o naszych Warsztatach – KLIKNIJ TUTAJ

                        Podstawą do pełnej rezerwacji jest wpłata 25 % wartości akademii do trzech dni po rezerwacji, w przypadku braku wpłaty miejsce na akademii przepada

                                                                     Pomagamy w uzyskaniu środków Unijnych na szkolenia 

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl


Rezerwacje

To wydarzenie jest już w całości zarezerwowane.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...