OLE ! FIESTA MEXICANA

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Maria Julia Barboza de Sztyler
Data:
10.04.2019
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 13

OLE ! FIESTA MEXICANA

Kuchnia meksykańska to wielka różnorodność dań, przypraw, aromatów i smaków. Łączy w sobie wpływy kuchni hiszpańskiej, prekolumbijskiej i europejskiej. Pierwotnie kuchnia ta bazowała na fasoli, kukurydzy, chili, pomidorach, a także rybach i mięsie indyczym. Później stopniowo wzbogacano ją o przywożoną przez Hiszpanów i Francuzów pszenicę, wołowinę, cebulę i czosnek. W wyniku tego połączenia powstały nowe dania i przepisy. Kraj jest znany na całym świecie, nie tylko dzięki charakterystycznemu nakryciu głowy – sombrero, ale przede wszystkim za to, co oferuje kuchnia meksykańska.

Meksykański rozkład jazdy:

  1. Degustacja – Maria opowie o paprykach, które są popularne w Kuchni Meksykańskiej i tych który będziemy używać na szkoleniu.
  2. Nauczymy się przygotowywać tortillę kukurydzianą, sopitos i tortillę pszenną – najbardziej rozpoznawalny składnik do przyrządzania dań
  3. Przygotujemy salsa chirmol de tomate roja i salsa verde con aguacate – sosy to podstawowy element w Kuchni Meksykańskiej
  4. Przygotujemy Guacamole – pasta z awokado podawana z nachosami (totopos)
  5. Przygotujemy Chorizo Meksykańskie i sopitos z chorizo y fasoli smażonej.
  6. Przygotujemy sincronizadas z dodatkiem:  wędliny, boczku, chorizo, salami. Podajemy z: guacamole, kwaśną śmietaną i sosem: czerwonym lub verde.
  7. Przygotujemy zupę z kaktusa
  8. Degustacja – napoje o smakach owoców tropikalnych

W trakcie warsztatów wspólnie z Maria – rodowitą Meksykanką, przygotujecie:

  • Chirmol Meksykański
  • Guacamole
  • Zupa z Kaktusa
  • Chorizo Meksykańskie

Warsztaty poprowadzi  Maria Julia Barboza de Sztyler  

1410961_700828989946056_2088592406_oMaria Julia Barboza de Sztyler  jest rodowitą Meksykanką pochodzącą ze stanu Jalisco. W Polsce mieszka od 1999 roku. Od 2004 roku jest współwłaścicielką firmy Arriba, która importuje z Meksyku oryginalne produkty spożywcze. Jest zapaloną propagatorką kuchni oraz kultury meksykańskiej w Polsce. Bierze udział w szkoleniach organizowanych dla szefów kuchni a także dla osób nie związanych z gastronomią, osób prywatnych.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (10), warsztaty odbędą się w innym terminie.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.


Chcesz wiedzieć więcej o naszych Warsztatach – KLIKNIJ TUTAJ

Chcesz wiedzieć więcej o naszej Akademii Kulinarnej – KLIKNIJ TUTAJ

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

189,00

Prosimy o wpisanie imienia i nazwiska osoby/osób uczestniczących w warsztatach, na podstawie których zostaną wystawione certyfikaty. W przypadku kiedy dane będą niekompletne, certyfikaty nie zostaną wystawione.

Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymacie Państwo informację potwierdzającą dokonaną rezerwację wraz z dalszymi instrukcjami. W przypadku braku takiej informacji prosimy o sprawdzenie skrzynki SPAM lub kontakt telefoniczny.


Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Mapa niedostępna