OLE ! FIESTA MEXICANA
Jedne warsztaty – dwie wersje menu ~mięsna oraz ~wegetariańska.
Zaproponowane menu zostało skonstruowane w ten sposób, że każde z dań może zostać przygotowane w wersji z mięsem lub wegetariańskiej. Wybór należy do Was !
Kuchnia meksykańska to wielka różnorodność dań, przypraw, aromatów i smaków. Łączy w sobie wpływy kuchni hiszpańskiej, prekolumbijskiej i europejskiej. Pierwotnie kuchnia ta bazowała na fasoli, kukurydzy, chili, pomidorach, a także rybach i mięsie indyczym. Później stopniowo wzbogacano ją o przywożoną przez Hiszpanów i Francuzów pszenicę, wołowinę, cebulę i czosnek. W wyniku tego połączenia powstały nowe dania i przepisy. Kraj jest znany na całym świecie, nie tylko dzięki charakterystycznemu nakryciu głowy – sombrero, ale przede wszystkim za to, co oferuje kuchnia meksykańska.
Meksykański rozkład jazdy:
1. Przygotujemy Paprykę jalapeño nadziewaną w różne sposoby (serem, tuńczyka, fasoli ) Jalapeño również serwujemy w wersji łagodnej. Idealne na każde okazje czy spotkanie. Łatwe i smaczne połaczenia.
2. Przygotujemy Salsa de tomate roja i salsa verde (zielona) – 2 sosy najpopularniejsze w kuchni meksykańskiej jedno z zielonych odmian pomidorów, a drugi z czerwonych pomidorów.
3. Przygotujemy Zupę z kaktusa – w wersji z mięsem lub wegetariańską – kaktus opuncja ma wiele dużo zastosowań tym razem dodajemy go do zupy.
4. Tacos dorados de papa (wegetariana) + wersja z kurczakiem – Proste danie, składające się z tortilli wypełnionej nadzieniem, jest bardziej powszechne, niż się niektórym wydaje. Nie ma bardziej meksykańskiej potrawy niż Tacos.
5. Przygotujemy Pay de limón – deser limonkowy
W trakcie warsztatów wspólnie z Maria – rodowitą Meksykanką, przygotujecie:
- Papryka jalapeño nadziewana na różne sposoby
- Salsa de tomate roja i salsa verde
- Zupa z kaktusa – Wersja z mięsem lub wegetariańska
- Tacos dorados de papa wersja wegetariańska + wersja z kurczakiem
- Pay de limón – deser
Warsztaty poprowadzi Maria Julia Barboza de Sztyler
Maria Julia Barboza de Sztyler jest rodowitą Meksykanką pochodzącą ze stanu Jalisco. W Polsce mieszka od 1999 roku. Od 2004 roku jest współwłaścicielką firmy Arriba, która importuje z Meksyku oryginalne produkty spożywcze. Jest zapaloną propagatorką kuchni oraz kultury meksykańskiej w Polsce. Bierze udział w szkoleniach organizowanych dla szefów kuchni a także dla osób nie związanych z gastronomią, osób prywatnych.
Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (10), warsztaty odbędą się w innym terminie.
Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.
Cena warsztatów: 190 zł
Kup bilet online – tutaj
UWAGA: W przypadku chęci realizacji Vouchera w celu rezerwacji i opłacenia miejsca na warsztatach, prosimy o wysłanie do nas wiadomości e-mail na adres kontakt@spoonkursy.pl W wiadomości prosimy o podanie tematu warsztatów oraz numeru umieszczonego na otrzymanym voucherze. W mailu zwrotnym poinformujemy o statusie dokonanej rezerwacji.
Chcesz wiedzieć więcej o naszych Warsztatach – KLIKNIJ TUTAJ
Chcesz wiedzieć więcej o naszej Akademii Kulinarnej – KLIKNIJ TUTAJ
Chcesz wiedzieć więcej o naszej Akademii Słodkości – KLIKNIJ TUTAJ
lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl