STEKI
Dzisiaj coś dla miłośników grillowania steków oraz dla tych, którzy chcieliby dowiedzieć się nieco więcej na temat tego jakie są rodzaje steków, czym się charakteryzują i jak należy je przyrządzać …
Stek wbrew opinii nie jest mięsem trudnym w przyrządzeniu. Trzeba jedynie poznać podstawowe zasady, o których warto pamiętać w trakcie przygotowania. Dzięki temu otrzymamy idealnie wysmażony stek!
- Jakie mięso nadaje się na stek?
- Jakie stopnie wysmażenia steku wyróżniamy?
- Ile czasu powinniśmy smażyć stek?
- O jakich zasadach musimy pamiętać podczas smażenia?
Idealne wysmażenie steku wiąże się z przestrzeganiem reguł oraz unikaniem najczęstszych błędów, a wszystko to poznacie na naszych warsztatach.
Menu:
- Steki:
- Brisket
- New York Strip
- Ribeye Steak
- T-Bone Steak
- Dodatki:
- risotto z nowalijkami
- młode ziemniaki pieczone na soli morskiej
- duxelles
- Sosy:
- sos bordelaise
- sos bearnaise
- sos porto
Warsztaty poprowadzi Adrian Feliks:
ADRIAN FELIKS – szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem. Właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował między innymi pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni, Carlo Didden. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Współpracuje w wieloma restauracjami w zakresie doradztwa kulinarnego obejmującego m.in. kompleksowe przygotowanie lokalu do otwarcia, przygotowanie karty menu oraz organizując i przygotowując kolacje degustacyjne. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez pierwszego w Polsce zdobywcę prestiżowej gwiazdki Michelin – Wojciecha Modesta Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Ewę Wachowicz, która zaprosiła go do swojego programu „Ewa Gotuje”.
Chef Adrian Feliks to wysokiej klasy specjalista, uwielbia gotować i poszukiwać nowych połączeń smakowych, entuzjasta kuchni regionalnych, niestrudzony poszukiwacz unikalnych, regionalnych produktów. Zdeklarowany zwolennik zdrowego, świadomego żywienia. Swoją pasją do gotowania zaraża wszystkich uczestników warsztatów, czym przyciąga coraz liczniejszą grupę osób zainteresowanych warsztatami, pokazami i spotkaniami kulinarnymi. Jest przy tym wesoły i bardzo komunikatywny.
Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.
Uwaga:
Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.
Chcesz wiedzieć więcej o naszych warsztatach – kliknij tutaj
Chcesz wiedzieć więcej o naszej Akademii Kulinarnej – kliknij tutaj
lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl
Rezerwacje
Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.