Makaroniki
Makaroniki to małe, francuskie ciasteczka przypominające mini bezę, z wspaniałym kremowym nadzieniem pomiędzy dwoma chrupkimi skorupkami. Nie dość, że prezentują się naprawdę wyjątkowo, to w smaku są cudownie słodkie, chrupiące i bardzo kolorowe .Stały się realnym zagrożeniem dla sławy wszystkim nam znanych cupcake’sów. Rodowód pastelowych smakołyków wywodzi się z Francji, a pierwsze wzmianki o ciastkach z podobną strukturą można znaleźć już nawet w literaturze XIII wieku. Jednak dopiero 1830 cukiernicy wpadli na pomysł sklejenia dwóch ciasteczek słodkim aromatyzowanym kremem czy konfiturą o wymyślnym smaku. Receptura ta inspirowała wielu znanych cukierników regionalnych co spowodowało że powstały makaroniki z Nancy, Amiens, Bouley i Saint Jean de Luz. W roku 1862 produkcją makaroników zajął się dom Laduree w Paryżu , który aż do dzisiaj jest najbardziej kultowym makaronikowym miejscem. na świecie. Te małe kolorowe cudeńka zdobywają popularność na całym świecie. Dlatego też chcemy, aby na stałe zagościły w Polsce.
Warsztaty poprowadzą francuski szef kuchni i mistrza cukiernictwa – Thierry Ayel oraz polski szef kuchni oraz uczestnik programu TOP CHEF – Adrian Feliks.
Thierry Ayel
Francuski szef kuchni i mistrz cukiernictwa. Doświadczenie zdobywał w restauracjach we Francji i Szwajcarii, od 10 lat związany na stałe w Polską. Prowadzi kursy i szkolenia kulinarne dla profesjonalistów i amatorów. Wielokrotnie zasiadał w jury konkursów kulinarnych i cukierniczych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym.
Będzie się działo !!!
Będzie wiele próbowania, fachowych porad oraz poznacie tajniki szefa kuchni, a wszystko to na pewno zainspiruje Was do gotowania coraz bardziej urozmaiconych potraw w domu.
Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu lub podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
Kurs praktyczny (gotowanie) trwa od 3 do 4 godzin w zależności od tematyki. Po tym czasie zasiadamy do stołu i w miłej atmosferze zjadamy to co uda nam się przygotować.
Wszystkie nasze kursy prowadzone są w komfortowym oraz w pełni wyposażonym Studiu Kulinarnym. Na przeciwko znajduje się bezpłatny parking.
Na każdego uczestnika kursu czekają:
– w pełni wyposażone stanowiska do gotowania wraz z niezbędnymi produktami
– fartuszki na czas jego trwania;
– specjalne opakowania w których możecie zabrać do domu to co uda nam się przygotować
– przepisy wszystkich przygotowywanych dań
Czas trwania – 4-5 godzin (w tym gotowanie i degustacja)
Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (10), warsztaty odbędą się w innym terminie.
Rezerwacje
Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.