ŁĄKI I POLA NA TALERZU – warsztaty kulinarne z dzikich roślin

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
dr Małgorzata Kalemba-Drożdż
Data:
14.09.2018
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 8

ŁĄKI I POLA NA TALERZU – warsztaty kulinarne z dzikich roślin z Małgorzatą Kalemba-Drożdż!

Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty kulinarne, w trakcie których odczarujemy negatywne postrzeganie chwastów jadalnych i polnych roślin dziko rosnących.

Czy wiecie o tym, że prawie połowa flory w Polsce to gatunki jadalne? Trzeba tylko wiedzieć gdzie i jak je zbierać.

Łąki, lasy i pola to najtańsze supermarkety z żywnością tak wartościową, że aż bezcenną. Warto zamiast do sklepu udać się zwłaszcza o tej porze roku na darmowe zakupy po zieleninę i ugotować sobie obiad z łąki.

Podczas naszych warsztatów dowiecie się, jakie chwasty i polne rośliny zbierać, jak je przyrządzać i wykorzystywać w kuchni, aby zachowały swoje prozdrowotne właściwości. Nasz gość opowie Wam także o kwiatach jadalnych i zastosowaniu ziół w gotowaniu.

Te warsztaty udowodnią Wam, że ciekawych składników potraw wcale nie trzeba szukać na drugim końcu świata a można je znaleźć wokół nas w lesie, na łące, a nawet w kącie ogrodu…🌳🌲🌱🌱🌱🥀🌷

Wspólnie przygotujecie zielskie wariacje:

  • pesto z podagrycznika
  • zupa z zielska
  • lemoniada z pokrzyw
  • fermentacja herbaty z liści drzew
  • szczawiotka lub pierogi ze szczawiem na słodko

Warsztaty poprowadzi dr Małgorzata Kalemba-Drożdż:
Małgorzata Kalemba-Drożdż – biolog molekularny, doktor biochemii. Na co dzień wykłada biochemię i dietetykę na Wydziale Lekarskim i Nauk o Zdrowiu Krakowskiej Akademii. W pracy badawczej skupia się nad wpływem żywienia na stabilność genetyczną komórek. W wolnych chwilach spaceruje po polach, łąkach i lasach wyszukując dzikie smakołyki. Okazuje się, że egzotyczne i wyjątkowe składniki można znaleźć nawet na własnym podwórku. Prowadzi blog pt.: „Trochę Inna Cukiernia” (pinkcake.blox.pl), na którym oprócz potraw z kwiatów i dzikich roślin prezentuje wypieki, desery i inne dania wykonane bez użycia jajek i nabiału, na które są uczulone jej dzieci. Autorka książek kulinarnych: „Różane przepisy” (2017), „Smakowite drzewa” (2017) „Jadalne kwiaty” (2016), „Pyszne chwasty” (2014), „Słodki sposób na alergię” (2015) i „Kwiatowa uczta” (2012). Książka „Smakowite drzewa”, została nagrodzona jako najlepsza książka kulinarna roku przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.

Uwaga:
Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (10), warsztaty odbędą się w innym terminie.


Chcesz wiedzieć więcej o naszych warsztatach – kliknij tutaj

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

199,00

Prosimy o wpisanie imienia i nazwiska osoby/osób uczestniczących w warsztatach, na podstawie których zostaną wystawione certyfikaty. W przypadku kiedy dane będą niekompletne, certyfikaty nie zostaną wystawione.

Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymacie Państwo informację potwierdzającą dokonaną rezerwację wraz z dalszymi instrukcjami. W przypadku braku takiej informacji prosimy o sprawdzenie skrzynki SPAM lub kontakt telefoniczny.


Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...