Kulinarna Podróż Łyżeczka Po Mapie: Indie

Miasto:
Sosnowiec
Data:
26.05.2016
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 14
rrfgtrsututktuuut

Kulinarna Podróż Łyżeczka Po Mapie: Indie

 Kuchnia indyjska Z czym najbardziej kojarzy się kuchnia Indii? Chyba większość z nas powie, że z niezliczoną ilością, rzadko przez nas stosowanych przypraw.

Zaskakuje ona nie tylko barwami i ilością przypraw, ale sposobem przygotowywania dań, które popularne są na całym świecie.

Obecnie Europa nieco łagodzi smak Indii, dostosowując kuchnię do swoich podniebień. Bez wątpienia jednak kuchnia indyjska jest bardzo różnorodna i jeszcze bardziej kolorowa oraz aromatyczna, co pobudza wszystkie zmysły.

Bardzo charakterystyczną cechą kuchni indyjskiej jest to, że bazuje praktycznie na naturalnych składnikach. Kuchnia bogata w aromatyczne przyprawy, nadające każdej potrawie tak wyrazisty smak, nie tylko zapewnia doznania dla kubków smakowych. Zawartość antyoksydantów w licznych przyprawach korzystnie wpływa na zdrowie, zapobiegając wielu chorobom i chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem środowiska zewnętrznego. Jedne z najpowszechniej wykorzystywanych, dobroczynnych dodatków to: kurkuma, czosnek, imbir, czarnuszka, chili. Wiele z tych przypraw chroni przed nowotworami.

Jednak kuchnia indyjska jest dla każdego i każdy może w niej znaleźć coś dla siebie.

Tym razem warsztaty w naszym Studiu Kulinarnym poprowadzi Ehsan Muttalib.

Ehsan to kucharz który pochodzi z Bangladeszu. Swój kunszt kulinarny przez długie lata szlifował w swoim ojczystym kraju. Ukończył wiele kursów dla przyszłych szefów kuchni specjalizujących się w Kuchni Indyjskiej. W trakcie szkoleń rozpoczął swoja 3-letnią przygodę z kuchnia indyjską w jednej z indyjskich restauracji w Bangladeszu. W 2002 roku został polecony jednemu z Polskich restauratorów, który prowadził tu swoja Indyjską restaurację i przyjechał do Polski. Przez 8 lat pracował jako kucharz. W 2012 roku otworzył jedna z najlepszych Indyjskich restauracji na śląsku, Masala House która mieści się w Katowicach na ulicy Mickiewicza 32.

Będzie pysznie, aromatycznie i niesamowicie inspirująco

Menu wkrótce :) 

A wszystko to oczywiście pod czujnym okiem naszego szefa kuchni Adriana.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Kurs praktyczny (gotowanie) trwa od 3 do 4 godzin w zależności od tematyki. Po tym czasie zasiadamy do stołu i w miłej atmosferze zjadamy to co uda nam się przygotować.

Wszystkie nasze kursy prowadzone są w komfortowym oraz w pełni wyposażonym Studiu Kulinarnym. Na przeciwko znajduje się bezpłatny parking.

Na każdego uczestnika kursu czekają:

– w pełni wyposażone stanowiska do gotowania wraz z niezbędnymi produktami

– fartuszki na czas jego trwania;

– specjalne opakowania w których możecie zabrać do domu to co uda nam się przygotować

– przepisy wszystkich przygotowywanych dań

Czas trwania – 4-5 godzin (w tym gotowanie i degustacja)

UWAGA:

Osoby które chcą otrzymać certyfikat z warsztatów proszone są o udzielenie informacji w momencie zapisywania się na kurs. Po tym terminie certyfikaty nie będą wystawiane.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.

Rezerwacje

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...