KUCHNIA WŁOSKA: RAVIOLI I TORTELLINI

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
20.03.2019
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 13

KUCHNIA WŁOSKA: Ravioli i Tortellini

Nie wszyscy znawcy i  pasjonaci kuchni włoskiej wiedzą jaka jest różnica między tortellini i ravioli.

Włoskie nadziewane pierożki wymyślono ponoć jeszcze w  Średniowieczu.  Według dawnych przepisów „tortello” to było „opakowanie” z ciasta. Tymczasem raviolo, tłumaczą eksperci, to był po prostu farsz, nadzienie, pulpecik mięsny, serowy lub warzywny,  który ewentualnie wkładano do tortello.

Dopiero pod koniec XVIIIw. różnica pomiędzy tortelli ravioli powoli zaczęła się zacierać, i tak powstały dzisiejsze włoskie nadziewane pierożki i uszka pod nazwą tortelli, tortellini, ravioli, agnolotti, agnolini, cappelletti, fagottini, mezzelune, itd.

Podczas warsztatów przygotujemy różne nadzienia oraz sosy, z którymi pierożki mogą zostać podane.

Będzie (jak zwykle) przepysznie!

W trakcie warsztatów wspólnie z Chefem Adrianem przygotujecie:

  • Ravioli nadziewane mięsem w sosie chrzanowym
  • Ravioli ze szpinakiem i żółtkiem w sosie pomidorowym
  • Sałatkę z serowymi tortellini
  • Sofficini nadziewane serem i szynką

Warsztaty poprowadzi Adrian Feliks:
ADRIAN FELIKSADRIAN FELIKS – szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem. Właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował między innymi pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni, Carlo Didden. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Współpracuje w wieloma restauracjami w zakresie doradztwa kulinarnego obejmującego m.in. kompleksowe przygotowanie lokalu do otwarcia, przygotowanie karty menu oraz organizując i przygotowując kolacje degustacyjne. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez pierwszego w Polsce zdobywcę prestiżowej gwiazdki Michelin – Wojciecha Modesta Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Ewę Wachowicz, która zaprosiła go do swojego programu „Ewa Gotuje”.

Chef Adrian Feliks to wysokiej klasy specjalista, uwielbia gotować i poszukiwać nowych połączeń smakowych, entuzjasta kuchni regionalnych, niestrudzony poszukiwacz unikalnych, regionalnych produktów. Zdeklarowany zwolennik zdrowego, świadomego żywienia. Swoją pasją do gotowania zaraża wszystkich uczestników warsztatów, czym przyciąga coraz liczniejszą grupę osób zainteresowanych  warsztatami, pokazami i spotkaniami kulinarnymi.   Jest przy tym wesoły i bardzo komunikatywny.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.


Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.

Uwaga:
Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.


Chcesz wiedzieć więcej o naszych warsztatach – kliknij tutaj

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

175,00

Prosimy o wpisanie imienia i nazwiska osoby/osób uczestniczących w warsztatach, na podstawie których zostaną wystawione certyfikaty. W przypadku kiedy dane będą niekompletne, certyfikaty nie zostaną wystawione.

Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymacie Państwo informację potwierdzającą dokonaną rezerwację wraz z dalszymi instrukcjami. W przypadku braku takiej informacji prosimy o sprawdzenie skrzynki SPAM lub kontakt telefoniczny.


Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...