KUCHNIA WŁOSKA: Makarony czyli Pasta no i basta

Miasto:
Chorzów
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
17.04.2018
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 0

Zapraszamy serdecznie na „makaronowe” warsztaty, które zawsze cieszą się ogromnym zainteresowaniem 

Makaron jest doskonałą propozycją dla osób, które uwielbiają kuchnię włoską. Wbrew pozorom nie jest to łatwe danie do przygotowania, bo makarony albo z włoskiego pasty ze względu na dużą zawartość skrobi bardzo łatwo mogą zmieniać swoją strukturę, kleić się, stawać się nie dość sprężyste. Wszystko to spowodować może, że danie szybko straci na smaku i atrakcyjności. Z kolei właściwie przyrządzony makaron wzbogaci walory smakowe każdej potrawy. Gotowanie makaronu jest bardzo proste jeśli przestrzega się kilku pewnych zasad. Na naszych warsztatach poznacie, te wskazówki a także dowiecie się jak samodzielnie zrobić makarony takie jak ravioli, tagliatelle, spaghetti czy makaron do lasagne. Uświadomimy Was co to jest semolina oraz jak dobrze ugotować makaron aby był al dente.

 Menu:

  • Lasagne neapolitana
  • Farfalle z wieprzowiną w sosie pieczarkowym
  • Spaghetti aglio et olio
  • Tagliatelle w sosie szpinakowym z wędzonym łososiem i warzywami
  • Carbonarra

Na każdego uczestnika kursu czekają:

– w pełni wyposażone stanowiska do gotowania wraz z niezbędnymi produktami

– fartuszki na czas jego trwania;

– specjalne opakowania w których możecie zabrać do domu to co uda nam się przygotować

– przepisy wszystkich przygotowywanych dań

Czas trwania – 4-5 godzin (w tym gotowanie i degustacja)

Warsztaty poprowadzi Chef Adrian Feliks:
ADRIAN FELIKSADRIAN FELIKS – szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem. Właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował między innymi pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni, Carlo Didden. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Współpracuje w wieloma restauracjami w zakresie doradztwa kulinarnego obejmującego m.in. kompleksowe przygotowanie lokalu do otwarcia, przygotowanie karty menu oraz organizując i przygotowując kolacje degustacyjne. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez pierwszego w Polsce zdobywcę prestiżowej gwiazdki Michelin – Wojciecha Modesta Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Ewę Wachowicz, która zaprosiła go do swojego programu „Ewa Gotuje”.

Chef Adrian Feliks to wysokiej klasy specjalista, uwielbia gotować i poszukiwać nowych połączeń smakowych, entuzjasta kuchni regionalnych, niestrudzony poszukiwacz unikalnych, regionalnych produktów. Zdeklarowany zwolennik zdrowego, świadomego żywienia. Swoją pasją do gotowania zaraża wszystkich uczestników warsztatów, czym przyciąga coraz liczniejszą grupę osób zainteresowanych  warsztatami, pokazami i spotkaniami kulinarnymi.   Jest przy tym wesoły i bardzo komunikatywny.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Każdy uczestnik otrzyma certyfikat z warsztatów pod warunkiem podania swoich danych osobowych w momencie zapisywania się na kurs. Po tym terminie certyfikaty nie będą wystawiane.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.

Rezerwacje

To wydarzenie jest już w całości zarezerwowane.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...