KUCHNIA TURECKA – Odkrywamy nowe kontynenty smaków

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Adam Kwiska
Data:
23.11.2018
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 4

KUCHNIA TURECKA

Zapraszamy Was do odkrycia z nami kolejnego z „kontynentów” smaków. Tym razem na warsztat weźmiemy kuchnię turecką, która przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jej popularność opiera się w dużej mierze na mocno rozpowszechnionym kebabie a także słodkiej tureckiej chałwie. Bogactwo aromatów i składników jest ogromne i każdy jest w stanie znaleźć w tureckiej kuchni coś dla siebie. We współczesnej kuchni tureckiej widać wpływy kuchni europejskiej – zwłaszcza greckiej, a także orientalnej. Ponadto wiele potraw bazuje na kuchni śródziemnomorskiej, która bogata jest w świeże warzywa i aromatyczne przyprawy. Wbrew tej złożoności i licznych mieszających się ze sobą kuchniach, dania tureckie nie są bardzo skomplikowane. Bazują raczej na prostych połączeniach smaków i składnikach dobrej jakości. Świeże mięso – zazwyczaj jagnięcina lub baranina, dużo warzyw i owoców, aromatyczne przyprawy: papryka, chilli, świeże zioła takie jak mięta czy pietruszka, a także przyprawy korzenne np.: cynamon, to kwintesencja kuchni tureckiej. Wiele potraw z tego kraju rozpowszechniło się już na całym świecie, czego doskonałym przykładem jest wspomniany kebab, który zaaklimatyzował się w wielu krajach jako doskonała, szybka przekąska. Niemniej jednak turecka kuchnia kryje w sobie wiele potraw lokalnych, które można skosztować tylko w określonych regionach tego malowniczego kraju. Kilka z nich przedstawi i nauczy Was przyrządzać nasz Szef studia Adam Kwiska – miłośnik podróży i poznawania nowych smaków, które potem idealnie odwzorowuje na Waszych talerzach:)

Menu:

  • Aromatyczny Pilaw z orzo, kurczakiem i warzywami
  • Kebab adana (na jagnięcinie) z sosem z bakłażana
  • Pide ze szpinakiem i serem feta
  • Börek na oryginalnym cieście YUFKA z kozim serem i pietruszką
  • Tureckie ravioli z wołowiną i sosem jogurtowym
  • Otomański budyń ryżowy z kozim mlekiem

Po warsztatach każdy z uczestników otrzyma miłą niespodziankę do domu.

Warsztaty poprowadzi: Adam Kwiska

adam

Adam Kwiska, który dołączył do naszego teamu, były szef kuchni restauracji Cooler Food, podającej krowę od nosa do ogona. Współzałożyciel i były wiceprezes Stowarzyszenia Art Gastronomica. Swoje doświadczenie i wiedzę zdobywał m.in. u boku Adriana Feliksa. Wyznaje zasadę: „żadnych półproduktów”. W przeszłości prowadził warsztaty z dziećmi, promując zdrowy tryb żywienia i świadomość kulinarną najmłodszych. Jego pasją są podróże i poznawanie nowych nieodkrytych dotąd smaków.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (10), warsztaty odbędą się w innym terminie.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.


Chcesz wiedzieć więcej o naszej akademii – KLIKNIJ TUTAJ

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

190,00

Prosimy o wpisanie imienia i nazwiska osoby/osób uczestniczących w warsztatach, na podstawie których zostaną wystawione certyfikaty. W przypadku kiedy dane będą niekompletne, certyfikaty nie zostaną wystawione.

Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymacie Państwo informację potwierdzającą dokonaną rezerwację wraz z dalszymi instrukcjami. W przypadku braku takiej informacji prosimy o sprawdzenie skrzynki SPAM lub kontakt telefoniczny.


Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...