Kuchnia Meksykańska – Smaki Puebli

Miasto:
CHORZÓW
Prowadzący:
Maria Julia Barboza de Sztyler
Data:
06.11.2017
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 13
przepis-na-taco-300x200

Kuchnia Meksykańska – Smaki Puebli

Kuchnia meksykańska to kulinarny raj na ziemi. Wszystko jest pyszne, świeże, kolorowe i bardzo aromatyczne. To przede wszystkim limonka, która dodawana jest absolutnie do wszystkiego, od dań obiadowych i zup po słodkie desery. W daniach króluje również chili,  tabasco i ostra salsa pomidorowa. Podstawą kuchni meksykańskiej jest również bardzo charakterystyczna kolendra, fasola w każdej postaci oraz awokado podane w formie guacamole, sałatki lub dodatku samego w sobie. Kurczaka i wieprzowinę najczęściej marynuje się w fajicie, czyli w przyprawie złożonej z mieszanki mąki kukurydzianej, kuminu, chili w proszku, czosnku, cukru, pieprzu i słodkiej papryki. Każdemu daniu towarzyszą również małe placuszki tortilli oraz prosta sałatka. Ważnym składnikiem jest również kukurydza podawana na milion sposobów, tłusta śmietana, majonez i ketchup.

Warto  również wspomnieć, że kuchnia i sposób przyrządzania danych potraw różni się w zależności od regionu i podobnie jak w Polsce, najlepsze dania regionalne najlepiej próbować, no cóż… w danym regionie. Dlatego na tych warsztatach zabierzemy Was w kulinarną podróż do Puebli.

Puebla to stan w środkowym Meksyku w Kordylierze Wulkanicznej zamieszkiwany przez około 2 mln mieszkańców. Jest to jedno z najbardziej reprezentatywnych miast kolonialnych w Meksyku. Znajduje to odzwierciedlenie w jego architekturze, którą zdobią unikalne Talavera, pojawiające się również w gastronomii, która rozkochuje i urzeka swoich gości. Pueblo jest oddalone o ok. 100 km od stolicy Meksyku, zostało wpisane na listę Światowego dziedzictwa UNESCO.

Potrawy, które będą przygotowywane na warsztatach pochodzą właśnie z tego fantastycznego regionu.

Menu:

  • Rajas Poblanas – Paski papryki poblano z serem i śmietaną
  • Sopa Poblana – Zupa warzywna typowa dla stanu Puebla
  • Mole Poblano – Indyk polany sosem na bazie suszonej papryki i czekolady
  • Buñuelos – Deser z mąki pszennej z dodatkiem owoców guayaba
  • Agua de Jamaica – Woda z kwiatem hibiscusa

Warsztaty poprowadzi  Maria Julia Barboza de Sztyler  

1410961_700828989946056_2088592406_oMaria Julia Barboza de Sztyler  jest rodowitą Meksykanką pochodzącą ze stanu Jalisco. W Polsce mieszka od 1999 roku. Od 2004 roku jest współwłaścicielką firmy Arriba, która importuje z Meksyku oryginalne produkty spożywcze. Jest zapaloną propagatorką kuchni oraz kultury meksykańskiej w Polsce. Bierze udział w szkoleniach organizowanych dla szefów kuchni a także dla osób nie związanych z gastronomią, osób prywatnych.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.


Chcesz dowiedzieć się o naszej Akademii Kulinarnej – KLIKNIJ TUTAJ

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 881 082 988
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

189,00

Prosimy o wpisanie imienia i nazwiska osoby/osób uczestniczących w warsztatach, na podstawie których zostaną wystawione certyfikaty. W przypadku kiedy dane będą niekompletne, certyfikaty nie zostaną wystawione.

Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymacie Państwo informację potwierdzającą dokonaną rezerwację wraz z dalszymi instrukcjami. W przypadku braku takiej informacji prosimy o sprawdzenie skrzynki SPAM lub kontakt telefoniczny.


Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...