Kuchnia Koreańska

Miasto:
CHORZÓW
Prowadzący:
Inessa Kim
Data:
28.10.2017
Czas trwania:
16:00 - 20:00
Dostępność:
wolne miejsca: 4
Japchae - Stir fried Korean noodles with beef, mushrooms and veg

Kuchnia Koreańska

Pikantne smaki, dania pieczołowicie przygotowywane z dbałością o kolorystykę i estetyczny wygląd, to wizytówka kuchni koreańskiej. Zachwyca ona bogactwem składników oraz przywiązaniem do tradycji. Tak jak niemalże każda kuchnia azjatycka dba zarówno o duszę jak i ciało spożywającego, dlatego też dania tej kuchni bazują na produktach zdrowych, naturalnych z niską zawartością tłuszczu.

Kuchnia koreańska podobnie jak kuchnie innych krajów Dalekiego Wschodu, opiera się głównie na ryżu i makaronie z dodatkiem towarzyszących dań zwanych banchan, sporządzonych z warzyw, mięsa oraz z soi w różnych postaciach. Za narodowe danie uznawane jest kimchi, pikantna potrawa z kiszonej kapusty lub innych warzyw, spożywana niemal codziennie. Kontrowersje budzi na Zachodzie kwestia jedzenia psów w Korei, jednak spożywanie psiego mięsa wydaje się być ograniczone do stosunkowo wąskiego grona starszych mężczyzn cierpiących na impotencję i wierzących w mity związane z ponoć leczniczymi właściwościami psiego mięsa.

Główną cechą, która definiuje kuchnię koreańską jest jej ostrość – smaki pikantne i wyraziste to smaki dominujące w tutejszych potrawach. Przyprawami, które zapewniają pikantny smak potrawom koreańskim są: czosnek – szczodrze dodawany do dań , chilli, zielona cebula, pasta z fasoli, imbir, ocet, sezam oraz żeńszeń dostępny w dużych ilościach na tamtejszych straganach.

Część praktyczna:

  • Chapchae – makaron z batatów z wołowiną i warzywami;
  • Kimchi jiggae – zupa z kimchi;
  • Kimbap – koreańskie „sushi” z wołowiną i warzywami;
  • Lody z zielonej herbaty

Warsztaty poprowadzi Inessa Kim:

INESSA KIM

Inessa Kim jest Koreanką urodzoną i wychowaną w Kazachstanie. W Polsce mieszka od 1997 roku. Przez 6 lat była właścicielką i szefem kuchni Bistro KIM T&V z w Warszawie. Teraz prowadzi warsztaty kulinarne zarówno dla amatorów jak i zawodowych kucharzy. Uczestniczka drugiej edycji programu TOP CHEF. Niejednokrotnie gotowała ma antenie TVP2 w „Pytanie na Śniadanie”. Jest również współautorką edukacyjnej kulinarnej gry planszowej dla dzieci „Królewski Kucharz”.


Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.


Chcesz wiedzieć więcej o naszej akademii – KLIKNIJ TUTAJ

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 881 082 988
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...