KUCHNIA GRUZIŃSKA z TAMUNĄ KILADZE – Odkrywamy nowe kontynenty smaków

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Tamuna Kiladze
Data:
24.08.2019
Czas trwania:
13:00 - 17:00
Dostępność:
wolne miejsca: 6

Zapraszamy na kolejną odsłonę specjałów kuchni Gruzińskiej!

Wyruszcie z nami w podróż do kraju pełnego smaków i zapachów, zdumiewających krajobrazów, przemiłych i gościnnych ludzi uwielbiających wspólne wielogodzinne uczty! 

Kuchnia Gruzińska jest pyszna i sycąca, ciekawa, inna, z dużą ilością sera, chleba, bakłażanów i orzechów. Mimo mody na nowe, wykwintne dania pozostaje wciąż praktycznie niezmieniona w  swoim pierwotnym kształcie. Dzięki temu jest oryginalna, a dla nas Polaków stanowi wciąż jeszcze tajemnicę! Gruzja jest krajem, w którym panuje podzwrotnikowy klimat. Sprzyja to dojrzewaniu soczystych arbuzów, pomidorów, melonów, winogron i cudownych ziół. Gruzini w swojej  kulinarnej kulturze mają mnóstwo dań przekąskowych i zdecydowanie mniej zup, które nie są tam aż tak popularne. Gruzja i jej kuchnia to nie tylko znane wszystkim chaczapuri i chinkali, z którymi każdy poszukiwacz nowych smaków choć raz w życiu powinien się zetknąć…

Proponowane przez nas warsztaty pozwolą Wam odkryć oraz pogłębić znajomość z tą wyjątkową kuchnią. Nasz uroczy i niezwykle utalentowany gość  – Tamuna Kiladze rodowita Gruzinka pochodząca z Tbilisi, która kuchnię gruzińską poznała od podszewki w jej naturalnej pierwotnej wersji, przeprowadzi dla Was warsztaty w oparciu o swoje autorskie przepisy odnoszone do typowych popularnych dań tej kuchni…

Przygotowane menu składa się z przystawek, dań głównych i deseru. Dzięki czemu sami w domu będziecie mogli przygotować typową gruzińską kolację dla Waszych bliskich.

W trakcie warsztatów będziecie mieli także możliwość DEGUSTACJI WINA GRUZIŃSKIEGO.

Część praktyczna:

1. Czichirtma (gruz. ჩიხირთმა) – rosołek po gruzińsku z Polidniowej Gruzji (na bazie mięsa kurczaka zagęszczona jajkiem, z dodatkiem octu i kolendry).
2. Bakłażan z pastą orzechową  „Badridżani nigwzit” (gruz. ბადრიჯანი ნიგვზით) Przystawka Warzywna, czyli roladki bakłażanowe z pastą.
3. Chinkali (gruz. ხინკალი) – gruzińskie pierożki nadziewane mięsem z magicznym rosołem (mieszanka wołowa wieprzowa) z kolendrą.
4. Lobiani (gruz. ლობიანი) – placki drożdżowe nadziewane fasolą (z dodatkiem cząbru, cebuli  czosnku, gruzińskiej przyprawy Adżiki oraz świeżych ziół).
5. Pelamuszi (gruz. ფელამუში) – połączenie soku winogronowego i mąki pszennej, Tradycyjnie podawane i na gorąco i na zimno, z orzechami włoski smakują lepiej.

Warsztaty poprowadzi Tamuna Kiladze:

tamuna

Poprowadzi je uśmiechnięta Tamuna Kiladze, Gruzinka mieszkająca od kilku lat w Poznaniu. Jest absolwentką Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Uwielbia gotować, co tylko możliwe, w tym tradycyjne gruzińskie dania oraz eksperymentować w kuchni . Jako bardzo gościnna Gruzinka, gotowanie dla innych daje jej wielką satysfakcję. W przyszłości bardzo chciałaby otworzyć własną gruzińską restaurację w Poznaniu, aby w jak najlepszy sposób zaprezentować bogatą i egzotyczną kuchnię gruzińską. Aktualnie szefowa kuchni w jednej z poznańskich restauracji serwujących specjały kuchni gruzińskiej.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (10), warsztaty odbędą się w innym terminie.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.


Chcesz wiedzieć więcej o naszej akademii – KLIKNIJ TUTAJ

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...