KUCHNIA GRUZIŃSKA – Odkrywamy nowe kontynenty smaków

Miasto:
CHORZÓW
Prowadzący:
Tamuna Kiladze
Data:
12.03.2018
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 2

Zapraszamy na kolejną odsłonę specjałów kuchni Gruzińskiej!

Wyruszcie z nami w podróż do kraju pełnego smaków i zapachów, zdumiewających krajobrazów, przemiłych i gościnnych ludzi uwielbiających wspólne wielogodzinne uczty! 

Gruzja i jej kuchnia to nie tylko znane wszystkim chaczapuri i chinkali, z którymi każdy poszukiwacz nowych smaków choć raz w życiu powinien się zetknąć…

Kuchnia Gruzińska jest pyszna, bardzo sycąca choć troszkę ciężka. Ciekawa, inna, z dużą ilością sera, chleba, bakłażanów i orzechów. Mimo mody na nowe, wykwintne dania pozostaje wciąż praktycznie niezmieniona w  swoim pierwotnym kształcie. Dzięki temu jest oryginalna, a dla nas Polaków stanowi swego rodzaju tajemnicę! Gruzja jest krajem, w którym panuje podzwrotnikowy klimat. Sprzyja to dojrzewaniu soczystych arbuzów, pomidorów, melonów, winogron i cudownych ziół. Gruzini w swojej  kulinarnej kulturze mają mnóstwo dań przekąskowych i mniej zup, które nie są tak popularne jak chociażby u nas w Polsce.

Przygotowane warsztaty pozwolą Wam choć częściowo zaznajomić się z tą niezwykłą kuchnią. Uroczy i niezwykle utalentowany gość, który poprowadzi warsztaty specjalnie dla Was to Tamuna Kiladze rodowita Gruzinka pochodząca z Tbilisi, która kuchnię gruzińską poznała od podszewki w jej naturalnej pierwotnej wersji…

Przygotowane menu składa się z przystawek, dań głównych i deseru. Dzięki czemu sami w domu będziecie mogli przygotować typową gruzińską kolację dla Waszych bliskich.

Część praktyczna:

Przystawki:
  • „Badridżani nigwzit” – bakłażany z sosem orzechowym
  • „Pchali” – warzywa w orzechowym sosie
  • „Soko Ketsze” – pieczarki zapiekane z serem
  • „Mczadi” – kukurydziane placki
  • „Lobio” (przetarta fasola)
Dania Główne:
  • Chakhokhbili – kurczak z ziołami i z pomidorami
  • Gruzińskie pierożki – „Chinkali”
  • Serowe placki – „Chaczapuri”
Deser:
  • „Pelamuszi” – tradycyjny deser gruziński z soku winogronowego

Warsztaty poprowadzi Tamuna Kiladze:

tamuna

Poprowadzi je uśmiechnięta Tamuna Kiladze, Gruzinka mieszkająca od kilku lat w Poznaniu. Jest absolwentką Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Uwielbia gotować, co tylko możliwe, w tym tradycyjne gruzińskie dania oraz eksperymentować w kuchni . Jako bardzo gościnna Gruzinka, gotowanie dla innych daje jej wielką satysfakcję. W przyszłości bardzo chciałaby otworzyć własną gruzińską restaurację w Poznaniu, aby w jak najlepszy sposób zaprezentować bogatą i egzotyczną kuchnię gruzińską. Aktualnie szefowa kuchni w jednej z poznańskich restauracji serwujących specjały kuchni gruzińskiej.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (10), warsztaty odbędą się w innym terminie.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.


Chcesz wiedzieć więcej o naszej akademii – KLIKNIJ TUTAJ

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...