KUCHNIA FRANCUSKA – Odkrywamy nowe kontynenty smaków

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
28.08.2018
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 12

Zapraszamy serdecznie na warsztaty z KUCHNI FRANCUSKIEJ w ramach naszego cyklu ODKRYWAMY NOWE KONTYNENTY SMAKÓW. W trakcie naszych warsztatów poznacie tajniki udanego sufletu, omletu, quiche, innych frykasów i nie tylko:)

Podczas warsztatów poznacie kuchnię francuską, która wywarła bardzo duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza Europy Zachodniej. Będzie wiele próbowania, fachowych porad oraz poznacie tajniki szefa kuchni, a wszystko to na pewno zainspiruje Was do gotowania coraz bardziej urozmaiconych potraw w domu.

Na warsztatach poznamy kilka charakterystycznych dla Francji dań – pełnych oryginalnych, niespotykanych smaków, które podkreślą wyjątkowość romantycznej kolacji we dwoje, odświętny charakter uroczystości rodzinnej czy innych szczególnych chwil w naszym życiu. Przygotujemy dania, które serwować można w porze lunchu, na kolację ale także na śniadanie. Choć Francuzi lubują się w śniadaniach na słodko my pokażemy Wam jak zrobić pyszny omlet  z warzywami, który z powodzeniem może stanowić pełnowartościowe śniadanie na słono. Nie jest tajemnicą, że Francuzi to miłośnicy wina – nie zabraknie go więc i na naszych warsztatach.
Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu lub podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Kurs praktyczny (gotowanie) trwa od 3 do 4 godzin w zależności od tematyki. Po tym czasie zasiadamy do stołu i w miłej atmosferze zjadamy to co uda nam się przygotować.

Menu:

  • Mini quiche z serem i bekonem – Mini Ouiche Savoyarde
  • Suflet z kozim serem – Souffle au fromage de Chèvre
  • Dorsz z soczewicą i pomidorami – Morue aux Lentilles et Poireaux
  • Potrawka z kurczaka z pieczarkami – Fricassee de Poulet
  • Omlet z warzywami – Omlette aux legumes

Na każdego uczestnika kursu czekają:

– w pełni wyposażone stanowiska do gotowania wraz z niezbędnymi produktami

– fartuszki na czas jego trwania;

– specjalne opakowania w których możecie zabrać do domu to co uda nam się przygotować

– przepisy wszystkich przygotowywanych dań

Czas trwania – 4-5 godzin (w tym gotowanie i degustacja)

Warsztaty poprowadzi Chef Adrian Feliks:
ADRIAN FELIKSADRIAN FELIKS – szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem. Właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował między innymi pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni, Carlo Didden. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Współpracuje w wieloma restauracjami w zakresie doradztwa kulinarnego obejmującego m.in. kompleksowe przygotowanie lokalu do otwarcia, przygotowanie karty menu oraz organizując i przygotowując kolacje degustacyjne. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez pierwszego w Polsce zdobywcę prestiżowej gwiazdki Michelin – Wojciecha Modesta Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Ewę Wachowicz, która zaprosiła go do swojego programu „Ewa Gotuje”.

Chef Adrian Feliks to wysokiej klasy specjalista, uwielbia gotować i poszukiwać nowych połączeń smakowych, entuzjasta kuchni regionalnych, niestrudzony poszukiwacz unikalnych, regionalnych produktów. Zdeklarowany zwolennik zdrowego, świadomego żywienia. Swoją pasją do gotowania zaraża wszystkich uczestników warsztatów, czym przyciąga coraz liczniejszą grupę osób zainteresowanych  warsztatami, pokazami i spotkaniami kulinarnymi.   Jest przy tym wesoły i bardzo komunikatywny.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Każdy uczestnik otrzyma certyfikat z warsztatów pod warunkiem podania swoich danych osobowych w momencie zapisywania się na kurs. Po tym terminie certyfikaty nie będą wystawiane.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.

Rezerwacje

Podana cena dotyczy biletu dla jednej osoby. W przypadku zakupu dwóch biletów (dla pary) udzielony jest rabat w wysokości 10%. Dalsze instrukcje zostaną przesłane do Państwa wraz z potwierdzeniem rezerwacji.

179,00

Prosimy o wpisanie imienia i nazwiska osoby/osób uczestniczących w warsztatach, na podstawie których zostaną wystawione certyfikaty. W przypadku kiedy dane będą niekompletne, certyfikaty nie zostaną wystawione.

Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymacie Państwo informację potwierdzającą dokonaną rezerwację wraz z dalszymi instrukcjami. W przypadku braku takiej informacji prosimy o sprawdzenie skrzynki SPAM lub kontakt telefoniczny.


Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...