Krewetki Bez Tajemnic ~ nowe przepisy ~

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
08.03.2017
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 0
asian-1239316_640

KREWETKI BEZ TAJEMNIC !!!

Owoce morza czyli po włosku „frutti di mare” w ostatnim czasie zyskują coraz większe uznanie w oczach Polaków.
Do niedawna z owocami morza kojarzyły nam się wyłącznie ryby, jednak świat mórz i oceanów ma dla nas zdecydowanie większą ofertę kulinarną.

Owoce morza są cennym źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka są również dobrym źródłem witamin z grupy B (PP i B12), jodu, selenu oraz fluoru. Ponadto zawierają umiarkowane ilości żelaza, cynku i magnezu. Ilość zawartego w nich żelaza stanowi około 30-50% ilości żelaza znajdującego się w mięsie czerwonym. Skorupiaki są też dobrym źródłem wapnia. Doskonale sprawdzają się jako przystawki i drobne przekąski, jako składniki sałatek, zup oraz dań głównych.


Tym razem na naszych warsztatach główna rolę będą odgrywać krewetki w różnych wydaniach. Zapoznamy Was z wiedzą teoretyczną i praktyczną. Dowiecie się między innymi jak czyścić i obierać krewetki przed gotowaniem, z jakiego miejsca na świecie są najlepsze, jakie wyróżniamy ich gatunki, które są najbardziej popularne, a także gdzie kupować krewetki, jaki przechowywać i na co zwrócić uwagę podczas zakupów. Oczywiście najwięcej czasu poświecimy na przygotowywanie dań w których królować będzie nie kto inny, jak krewetka.

Wspólnie przygotujemy:


  • szaszłyk z krewetek królewskich marynowanych w jogurcie
  • fettuccine z krewetkami i groszkiem cukrowym
  • krewetki tandoori
  • risotto z krewetkami i chorizo

Warsztaty poprowadzi Adrian Feliks:
ADRIAN FELIKSADRIAN FELIKS – szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem. Właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował między innymi pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni, Carlo Didden. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Współpracuje w wieloma restauracjami w zakresie doradztwa kulinarnego obejmującego m.in. kompleksowe przygotowanie lokalu do otwarcia, przygotowanie karty menu oraz organizując i przygotowując kolacje degustacyjne. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez pierwszego w Polsce zdobywcę prestiżowej gwiazdki Michelin – Wojciecha Modesta Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Ewę Wachowicz, która zaprosiła go do swojego programu „Ewa Gotuje”.

Chef Adrian Feliks to wysokiej klasy specjalista, uwielbia gotować i poszukiwać nowych połączeń smakowych, entuzjasta kuchni regionalnych, niestrudzony poszukiwacz unikalnych, regionalnych produktów. Zdeklarowany zwolennik zdrowego, świadomego żywienia. Swoją pasją do gotowania zaraża wszystkich uczestników warsztatów, czym przyciąga coraz liczniejszą grupę osób zainteresowanych  warsztatami, pokazami i spotkaniami kulinarnymi.   Jest przy tym wesoły i bardzo komunikatywny.


Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.

Uwaga:
Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.


Chcesz wiedzieć więcej o naszych warsztatach – kliknij tutaj

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

To wydarzenie jest już w całości zarezerwowane.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...