KREWETKI BEZ TAJEMNIC – warsztaty z Adrianem Feliksem

Miasto:
Chorzów
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
21.05.2018
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 6

KREWETKI BEZ TAJEMNIC

Owoce morza czyli po włosku „frutti di mare” w ostatnim czasie zyskują coraz większe uznanie w oczach Polaków. Do niedawna z owocami morza kojarzyły nam się wyłącznie ryby, jednak świat mórz i oceanów ma dla nas zdecydowanie większą ofertę kulinarną.

Owoce morza są cennym źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka są również dobrym źródłem witamin z grupy B (PP i B12), jodu, selenu oraz fluoru. Ponadto zawierają żelazo, cynk i magnez. Ilość zawartego w nich żelaza stanowi około 30-50% ilości żelaza znajdującego się w mięsie czerwonym. Skorupiaki są też dobrym źródłem wapnia. Doskonale sprawdzają się jako przystawki i drobne przekąski, jako składniki sałatek, zup oraz dań głównych.


Tym razem na naszych warsztatach główna rolę będą odgrywać krewetki w różnych wydaniach. Zapoznamy Was z wiedzą teoretyczną i praktyczną. Dowiecie się między innymi jak czyścić i obierać krewetki przed gotowaniem, z jakiego miejsca na świecie są najlepsze, jakie wyróżniamy ich gatunki, które są najbardziej popularne, a także gdzie kupować krewetki, jaki przechowywać i na co zwrócić uwagę podczas zakupów. Oczywiście najwięcej czasu poświęcimy na przygotowywanie dań, w których królować będzie krewetka.

Menu:

  • Grzanka z musem z krewetek
  • Stir fry z krewetkami i makaronem z cukinii w sosie słodko pikantnym
  • Linguin z krewetkami w sosie szafranowym i zielonymi warzywami
  • Bagietka z rukolą i krewetkami w maśle czosnkowym z pomidorami

Warsztaty poprowadzi Adrian Feliks:
ADRIAN FELIKSADRIAN FELIKS – szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem. Właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował między innymi pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni, Carlo Didden. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Współpracuje w wieloma restauracjami w zakresie doradztwa kulinarnego obejmującego m.in. kompleksowe przygotowanie lokalu do otwarcia, przygotowanie karty menu oraz organizując i przygotowując kolacje degustacyjne. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez pierwszego w Polsce zdobywcę prestiżowej gwiazdki Michelin – Wojciecha Modesta Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Ewę Wachowicz, która zaprosiła go do swojego programu „Ewa Gotuje”.

Chef Adrian Feliks to wysokiej klasy specjalista, uwielbia gotować i poszukiwać nowych połączeń smakowych, entuzjasta kuchni regionalnych, niestrudzony poszukiwacz unikalnych, regionalnych produktów. Zdeklarowany zwolennik zdrowego, świadomego żywienia. Swoją pasją do gotowania zaraża wszystkich uczestników warsztatów, czym przyciąga coraz liczniejszą grupę osób zainteresowanych  warsztatami, pokazami i spotkaniami kulinarnymi. Jest przy tym wesoły i bardzo komunikatywny.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

UWAGA:

Osoby które chcą otrzymać certyfikat z warsztatów proszone są o udzielenie informacji w momencie zapisywania się na kurs. Po tym terminie certyfikaty nie będą wystawiane.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.

Rezerwacje

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...