KIDS: Wytwarzanie Sera

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
23.11.2019
Czas trwania:
15:00 - 19:00
Dostępność:
16

Warsztaty KIDS: WYTWARZANIE SERA  

Podczas warsztatów dla dzieci i młodzieży odbędzie się pokaz kuchni tradycyjnej. Serowar Krzysztof Jaworski rozpocznie opowiadaniem, jak za dawnych czasów ludzie wypiekali chleb, jak bardzo ważne było to zajęcie i jak dużo trzeba było się natrudzić, aby dojść od ziarenka do bochenka. Opowie o historii wytwarzania sera, gdzie i jak ludzie wytwarzali sery w dawnych czasach. Opowie również o powrocie kuchni tradycyjnej i regionalnej do naszego życia, jak bardzo zdrowa i smaczna jest to żywność, jak dużo korzyści osiągamy ucząc się wypiekać chleb, wytwarzać masło i warzyć ser.

Program warsztatów:

Wypiekanie chleba
Wytworzymy ciasto tradycyjne na zakwasie. Dzieci samodzielnie wytwarzają ciasto chlebowe, lub z pomocą rodziców 🙂 a Krzysztof podczas wytwarzania ciasta opowie o chlebie, o technikach wypieku, o walorach zdrowotnych chleba domowego wypieku. Po wytworzeniu ciasta chlebowego, każde dziecko wyrabia i formuje własną bułeczkę mennonicką – taki mały chlebek, następnie dekoruje fantazyjnie wybranymi przez siebie przyprawami. Układamy te bułeczki na blasze i wypiekamy. Pieczenie trwa ok.25 min. Ze względów bezpieczeństwa nad prawidłowym wypiekiem czuwamy osobiście.

Ubijanie masła
Dzieci wytwarzają masło w tradycyjnej masielnicy. Po zmaśleniu śmietany, masło jeszcze wygniatamy i formujemy w tradycyjną osełkę, bądź formujemy w rzeźbionej foremce.

Wytwarzanie sera
Robimy wspólnie ser – dziecko może wykonywać taki ser samodzielnie, temp. maks. 40 st. C, a więc praca jest bezpieczna. Ser odciskamy w rzeźbionej, mennonickiej formie, robimy oczywiście zdjęcia 🙂 po czym ser kroimy na plasterki, posypujemy orzechami włoskimi, suszoną żurawiną, rodzynkami, polewamy miodem oraz dekorujemy śliwkami i morelami.

Część artystyczna
W czasie gdy się wypieka chleb, Krzysztof opowie dzieciom legendy związanej z chlebem, legenda pochodzi ze stron nadbałtyckich i jest związana z legendarnymi mennonitami. Po opowiedzeniu legendy zaśpiewy razem kilka piosenek przy akompaniamencie gitary 🙂

Zakończenie
Na koniec wyjmujemy nasze upieczone bułeczki mennonickie i każde dziecko zabiera jeden wypieczony chlebek i wykonany serek do domu, żeby pokazać rodzinie i znajomym.

Warsztaty poprowadzi Krzysztof Jaworski:

KRZYSZTOF JAWORSKI – Urodził się na Żuławach, w podcieniowym domu mennonickim. Były to tereny gdzie hodowano krowy mleczne i wytwarzano sery na domowy użytek. Tam po raz pierwszy zobaczył praktyczną sztukę serowarską. Jest absolwentem Akademii Rolniczo Technicznej w Olsztynie. Studiował technologię żywności. Po trzech latach pracy naukowej na stanowisku asystenta, rozpoczął pracę w niewielkim zakładzie serowarskim z dzienną produkcją 1000-1500 kg. Na stanowisku głównego serowara i kierownika prowadził produkcję sera przez blisko 15 lat. Wytwarzał ser na sposób szwajcarsko – holenderski, metodą prostą, manufakturową. Ser cieszył się uznaniem konsumentów, zdobywał liczne nagrody na targach żywności.Od 2007 roku zajmuję się popularyzacją przyzagrodowej sztuki serowarskiej. Prowadzi warsztaty serowarskie dla rolników w wielu zakątkach w Polsce. Doradza małym mleczarniom jak doskonalić swoje produkty. Ma liczne prezentacje w restauracjach, szkołach i gospodarstwach agroturystycznych propagując zdrową, smaczną i tradycyjną żywność, uczy jak w domowych warunkach robić wyjątkowy ser.
Jest zapraszany do mediów ( TVP Gdańsk, Radio Plus, Radio ZET), gdzie popularyzuję tradycję kulinarną Żuław. Jest współautorem książki „Kulinaria Żuławskie”. Związany na stałe z Żuławskim Parkiem Historycznym, gdzie prowadzą zajęcia z dziećmi i dorosłymi. Często również prowadzi warsztaty serowarskie dla producentów sera: hobbystów i profesjonalistów. Aktualnie wydał książkę dla serowarów „Jak zrobić dobry ser”.


Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.

Uwaga:
Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (10), warsztaty odbędą się w innym terminie.


Chcesz wiedzieć więcej o naszych warsztatach – kliknij tutaj

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

Cena obejmuje również, w przypadku takiej potrzeby, pomoc osoby dorosłej podczas warsztatów.

120,00

Prosimy o wpisanie imienia i nazwiska osoby/osób uczestniczących w warsztatach, na podstawie których zostaną wystawione certyfikaty. W przypadku kiedy dane będą niekompletne, certyfikaty nie zostaną wystawione.

Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymacie Państwo informację potwierdzającą dokonaną rezerwację wraz z dalszymi instrukcjami. W przypadku braku takiej informacji prosimy o sprawdzenie skrzynki SPAM lub kontakt telefoniczny.


Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...