Gęsina na świętego Marcina

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
05.11.2015
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 2

Gęsina na świętego Marcina

Prawie w całej Europie w dniu św. Marcina z Tours na stołach pojawia się pieczona gęś. W Polsce tradycja ta odrodziła się niedawno – ba, zyskała dodatkowo wymiar patriotyczny: 11 listopada obchodzimy wszak Narodowe Święto Niepodległości. Zapraszamy Państwa do poznania tajników przyrządzania gęsiny, która jak każdy wie wielu sprawia wiele kłopotu.

Pamiętajmy, że mięso z gęsi to bogactwo pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6.

Menu:

  • Ragout z gęsiny, w pomidorowym sosie z gnocchi dyniowymi
  • Żołądki gęsie w cydrze z kluskami francuskimi i sałatką z radicchio
  • Krupnik z gęsiny z chlebem
  • Pierś gęsi z karmelizowaną cykorią, budyniem z kaszy i marynowaną cebulą
  • Udko gęsie konfitowane, z kapustą białą, boczkiem i sosem z buraków
  • Terrina z gęsiej wątroby, fig i rodzynek w sosie porto.

A wszystko to oczywiście pod czujnym okiem naszego szefa kuchni Adriana.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Kurs praktyczny (gotowanie) trwa od 3 do 4 godzin w zależności od tematyki. Po tym czasie zasiadamy do stołu i w miłej atmosferze zjadamy to co uda nam się przygotować.

Wszystkie nasze kursy prowadzone są w komfortowym oraz w pełni wyposażonym Studiu Kulinarnym. Na przeciwko znajduje się bezpłatny parking.

Na każdego uczestnika kursu czekają:

– w pełni wyposażone stanowiska do gotowania wraz z niezbędnymi produktami

– fartuszki na czas jego trwania;

– specjalne opakowania w których możecie zabrać do domu to co uda nam się przygotować

– przepisy wszystkich przygotowywanych dań

Czas trwania – 4-5 godzin (w tym gotowanie i degustacja)

UWAGA:

Osoby które chcą otrzymać certyfikat z warsztatów proszone są o udzielenie informacji w momencie zapisywania się na kurs.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.

Rezerwacje

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...