Gęsina na świętego Marcina

Miasto:
Sosnowiec
Data:
08.11.2016
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 0

Gęsina na świętego Marcina

Prawie w całej Europie w dniu św. Marcina z Tours na stołach pojawia się pieczona gęś. W Polsce tradycja ta odrodziła się niedawno – ba, zyskała dodatkowo wymiar patriotyczny: 11 listopada obchodzimy wszak Narodowe Święto Niepodległości. Zapraszamy Państwa do poznania tajników przyrządzania gęsiny, która jak każdy wie wielu sprawia wiele kłopotu.

Pamiętajmy, że mięso z gęsi to bogactwo pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6.

Menu:

  • Pierś gęsia z musem jabłkowym, sałatką z liści buraka i kaszą jaglaną
  • Żołądki gęsie duszone z warzywami korzennymi, podane z kluskami dyniowymi
  • Faszerowane udko gęsie w sosie śliwkowym podane z zapiekanką ziemniaczaną
  •  Bułki ziołowe nadziewane musem z gęsiej wątróbki

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

UWAGA:

Osoby które chcą otrzymać certyfikat z warsztatów proszone są o udzielenie informacji w momencie zapisywania się na kurs. Po tym terminie certyfikaty nie będą wystawiane.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.

Rezerwacje

To wydarzenie jest już w całości zarezerwowane.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...