Bycze jaja vel żabie udka? KUCHNIA DLA ODWAŻNYCH

Miasto:
CHORZÓW
Prowadzący:
Walenty Kania
Data:
24.02.2018
Czas trwania:
11:00 - 15:00
Dostępność:
wolne miejsca: 11
17434887_1137804222996220_3428717378696150280_o

KUCHNIA DLA ODWAŻNYCH!!!

Zapraszamy Was na jedyne na Śląsku! Niezwykłe i jedyne w swoim rodzaju spotkanie z charyzmatycznym człowiekiem, niesamowitym kucharzem  i niekwestionowanym Królem Podrobów w Polsce! Walenty Kania, właściciel najbardziej znanego foodtrucka w Krakowie większość zachwyca niektórych obrzydza, ale zawsze zaskakuje swoimi wariacjami kulinarnymi na bazie móżdżków, nerek, przepon czy jąder przeprowadzi dla Was już w lutym warsztaty z kuchni odważnej w naszym studio w Chorzowie!

Piszą o nim w mediach nieustannie bo porusza serca i umysły nasze! Poprzez smaki, które wydobywa z tych niepozornych, zapomnianych często produktów dociera do najdalszych zakątków  dusz i pobudza wyobraźnię!

Jeden z blogerów opisał to tak: „Na czym polega fenomen kuchni Walentego Kani? A no na tym, że zabiera się on za to co pozornie dziwne, zapomniane, kontrowersyjne (przez niektórych nazywane obrzydliwym, chociaż przeważnie nigdy wcześniej tych rzeczy nie mieli w buzi). Mowa o jądrach, nerkach, móżdżkach, purchawkach (grzyb, który na pewno znacie i raczej nie wiedzieliście, że jest jadalny), ozorkach, przeponach. Do tych mniej intrygujących propozycji można zaliczyć kiełbasę z konia, kozy, czy barana. Menu nie jest stałe. Dostępne jest to co akurat pan Walenty miał ochotę ugotować, jaki produkt akurat złapał. W zdecydowanej większości są to dania i wyroby autorskie, ale widać wyraźne inspiracje kuchnią wschodnią lub staropolską. Zdarzają się też akcenty południowoamerykańskie, a nawet afrykańskie. Dla wszystkożerców zwariowanych na punkcie rzeczy nowych i innych (czyli dla nas) to mały, kulinarny raj”

Menu to wariacje na bazie takich produktów jak:

  • Nerki królicze
  • Bycze jądra
  • Żabie udka
  • Ślimaki
  • Wątróbka

Warsztaty poprowadzi: WALENTY KANIA

WALENTY KANIA

Walenty Kania (ur. 1980 w Zakopanem) – z wykształcenia technolog żywności i zootechnik, z pasji kucharz, podróżnik i miłośnik wszelakich dziwactw kulinarnych. Ukończył Technikum Technologii Żywności w Nowym Targu oraz Wydziały Hodowli i Biologii Zwierząt na Akademii Rolniczej w Krakowie i Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Autor unikatowych opracowań badawczych Perlice i ich znaczenie w przemyśle drobiarskim oraz Porównanie presji drapieżników na lęgi bażantów. Autor książek kulinarnych Kuchnia dla odważnych. Podroby, Kuchnia dla odważnych. Raki, Kuchnia dla odważnych. Króliki i zające. Współautor Ślimaka kulinarna podróż. Szlify kucharskie zdobywał podczas wielokrotnych podróży kulinarnych po Europie, Azji i Australii.

Jeżeli na warsztaty nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), warsztaty odbędą się w innym terminie.

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.


Chcesz wiedzieć więcej o naszej akademii – KLIKNIJ TUTAJ

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...