BEAUJOLAIS – Święto wina

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Thierry Ayel oraz Adrian Feliks
Data:
20.11.2015
Czas trwania:
17:00 - 21:30
Dostępność:
wolne miejsca: 7

BEAUJOLAIS – Święto wina

Święto Wina Beaujolais Nouveau – to święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais, obchodzone rokrocznie na całym świecie w trzeci czwartek listopada. (W 2015 roku 19 listopada).
Choć zwyczaj picia młodego wina w regionie Beaujolais istniał od dawna, globalne święto związane z tym winem istnieje dopiero od 1985 roku. Co roku, w trzeci czwartek listopada otwiera się tysiące butelek aby cieszyć się owocowo-kwaskowym lekkim aromatem czerwonego.

Region i Wina Beaujolais
Beaujolais to obszar winnic o szerokości ok 10km i długości 150km w południowo-wschodniej części Burgundi (centralna Francja) między Lyonem i Macon. Rocznie produkuje się tu ponad 1,2 miliona hektolitrów wina. Wszystkie wina produkowane są w tym regionie z jednego szczepu winogron: Gamay. Wszystkie wina Beaujolais charakteryzują się bardzo lekki, świeżym owocowym aromatem i jasną fiołkową barwą, pija je się raczej do lekkich czerwonych mięs i serów a nie nadają się do dziczyzny. Mimo, że to w przeważającej mierze wina czerwone należy je podawać schłodzone do 14-16 stopni co podkreśli ich owocowy bukiet.

Zatem proponujemy Państwu udział w warsztatach związanych ze świętem wina Beaujolais,a prowadzonych przez francuskiego szefa kuchni i mistrza cukiernictwa – Thierry’ego Ayel oraz szefa Adriana Feliksa.

Prowadzący – Thierry Ayel

ThierryFrancuski szef kuchni i mistrz cukiernictwa. Doświadczenie zdobywał w restauracjach we Francji i Szwajcarii, od 10 lat związany na stałe w Polską. Prowadzi kursy i szkolenia kulinarne dla profesjonalistów i amatorów. Wielokrotnie zasiadał w jury konkursów kulinarnych i cukierniczych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym.

Będzie wiele próbowania, fachowych porad oraz poznacie tajniki szefa kuchni, a wszystko to na pewno zainspiruje Was do gotowania coraz bardziej urozmaiconych potraw w domu.

Menu warsztatów:

  • „Pain bagnat” z musem z wątróbki
  •  Cake z oliwkami i kozim serem
  • „Croque Monsieur” z beszamelem
  • „Quenelles” rybne z sosem „Nantua”
  •  Wołowina po burgundzku i marchewki glazurowane
  • „Oeuf a la neige” czyli śnieżne jajka i ciasto cygaretkowe

Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu lub podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Kurs praktyczny (gotowanie) trwa od 3 do 4 godzin w zależności od tematyki. Po tym czasie zasiadamy do stołu i w miłej atmosferze zjadamy to co uda nam się przygotować.

Wszystkie nasze kursy prowadzone są w Studiu Kulinarnym.
W pobliżu znajduje się bezpłatny parking.

Na każdego uczestnika kursu czekają:

– w pełni wyposażone stanowiska do gotowania wraz z niezbędnymi produktami

– fartuszki na czas jego trwania;

– specjalne opakowania w których możecie zabrać do domu to co uda nam się przygotować

– przepisy wszystkich przygotowywanych dań

Czas trwania – 4-5 godzin (w tym gotowanie i degustacja)

Kurs odbędzie się przy zgłoszeniu minimum 6 osób.

Rezerwacje

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...