BEAUJOLAIS – Święto wina
Święto Wina Beaujolais Nouveau – to święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais, obchodzone rokrocznie na całym świecie w trzeci czwartek listopada. (W 2015 roku 19 listopada).
Choć zwyczaj picia młodego wina w regionie Beaujolais istniał od dawna, globalne święto związane z tym winem istnieje dopiero od 1985 roku. Co roku, w trzeci czwartek listopada otwiera się tysiące butelek aby cieszyć się owocowo-kwaskowym lekkim aromatem czerwonego.
Region i Wina Beaujolais
Beaujolais to obszar winnic o szerokości ok 10km i długości 150km w południowo-wschodniej części Burgundi (centralna Francja) między Lyonem i Macon. Rocznie produkuje się tu ponad 1,2 miliona hektolitrów wina. Wszystkie wina produkowane są w tym regionie z jednego szczepu winogron: Gamay. Wszystkie wina Beaujolais charakteryzują się bardzo lekki, świeżym owocowym aromatem i jasną fiołkową barwą, pija je się raczej do lekkich czerwonych mięs i serów a nie nadają się do dziczyzny. Mimo, że to w przeważającej mierze wina czerwone należy je podawać schłodzone do 14-16 stopni co podkreśli ich owocowy bukiet.
Zatem proponujemy Państwu udział w warsztatach związanych ze świętem wina Beaujolais,a prowadzonych przez francuskiego szefa kuchni i mistrza cukiernictwa – Thierry’ego Ayel oraz szefa Adriana Feliksa.
Prowadzący – Thierry Ayel
Francuski szef kuchni i mistrz cukiernictwa. Doświadczenie zdobywał w restauracjach we Francji i Szwajcarii, od 10 lat związany na stałe w Polską. Prowadzi kursy i szkolenia kulinarne dla profesjonalistów i amatorów. Wielokrotnie zasiadał w jury konkursów kulinarnych i cukierniczych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym.
Będzie wiele próbowania, fachowych porad oraz poznacie tajniki szefa kuchni, a wszystko to na pewno zainspiruje Was do gotowania coraz bardziej urozmaiconych potraw w domu.
Menu warsztatów:
- „Pain bagnat” z musem z wątróbki
- Cake z oliwkami i kozim serem
- „Croque Monsieur” z beszamelem
- „Quenelles” rybne z sosem „Nantua”
- Wołowina po burgundzku i marchewki glazurowane
- „Oeuf a la neige” czyli śnieżne jajka i ciasto cygaretkowe
Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu lub podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
Kurs praktyczny (gotowanie) trwa od 3 do 4 godzin w zależności od tematyki. Po tym czasie zasiadamy do stołu i w miłej atmosferze zjadamy to co uda nam się przygotować.
Wszystkie nasze kursy prowadzone są w Studiu Kulinarnym.
W pobliżu znajduje się bezpłatny parking.
Na każdego uczestnika kursu czekają:
– w pełni wyposażone stanowiska do gotowania wraz z niezbędnymi produktami
– fartuszki na czas jego trwania;
– specjalne opakowania w których możecie zabrać do domu to co uda nam się przygotować
– przepisy wszystkich przygotowywanych dań
Czas trwania – 4-5 godzin (w tym gotowanie i degustacja)
Kurs odbędzie się przy zgłoszeniu minimum 6 osób.
Rezerwacje
Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.