AKADEMIA KULINARNA – WOŁOWINA I DZICZYZNA

Miasto:
CHORZÓW
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
14.12.2017
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 2

AKADEMIA KULINARNA – WOŁOWINA I DZICZYZNA

W ramach ogłoszonej przez nas Akademii Kulinarnej czyli Wyższej Szkoły Gotowania obejmującej 10 warsztatów, zapraszamy Was do udziału w pojedynczym spotkaniu 😉

Dowiecie się gdzie kupować i na co zwracać uwagę przy zakupie wołowiny. Poznacie wszystkie tajemnice mięsa wołowego, najlepsze połączenia smakowe oraz tajniki związane z jego obróbką. Również stopnie wysmażenia steka nie będą już Wam sprawiać większego problemu.

Dziczyzna to mięso w Polsce dość rzadko spożywane, głównie przez słabą jego dostępność oraz wygórowaną cenę.

Dziczyzna natomiast jest bardzo zdrowym i smacznym mięsem, ponieważ zwierzęta dzikie żywią się naturalnie, bez dodatku paszy i hormonów wzrostowych obecnych u zwierząt hodowlanych.

Część teoretyczna:

  • podział tuszy wołowej
  • porównanie mięs dojrzewających i zwykłych
  • jak wybrać i gdzie kupić dobrą wołowinę
  • dobór odpowiednich części tuszy do dań
  • rodzaje dziczyzny
  • jak wybrać i gdzie kupić dziczyznę
  • czy przygotowanie dań z dziczyzny jest trudne?

Część praktyczna:

  • Rumsztyk w marynacie z octu balsamicznego
  • Tataki z polędwicy wołowej z chutney z winogron
  • Steki z masłem czosnkowym
  • Ossobuco z jelenia
  • Żeberka z dzika
  • Kotlety z sarny w sosie wiśniowym

Warsztaty poprowadzi Adrian Feliks:
ADRIAN FELIKSADRIAN FELIKS – szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem. Właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował między innymi pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni, Carlo Didden. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Współpracuje w wieloma restauracjami w zakresie doradztwa kulinarnego obejmującego m.in. kompleksowe przygotowanie lokalu do otwarcia, przygotowanie karty menu oraz organizując i przygotowując kolacje degustacyjne. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez pierwszego w Polsce zdobywcę prestiżowej gwiazdki Michelin – Wojciecha Modesta Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Ewę Wachowicz, która zaprosiła go do swojego programu „Ewa Gotuje”.

Chef Adrian Feliks to wysokiej klasy specjalista, uwielbia gotować i poszukiwać nowych połączeń smakowych, entuzjasta kuchni regionalnych, niestrudzony poszukiwacz unikalnych, regionalnych produktów. Zdeklarowany zwolennik zdrowego, świadomego żywienia. Swoją pasją do gotowania zaraża wszystkich uczestników warsztatów, czym przyciąga coraz liczniejszą grupę osób zainteresowanych  warsztatami, pokazami i spotkaniami kulinarnymi.   Jest przy tym wesoły i bardzo komunikatywny.


Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.


Chcesz wiedzieć więcej o naszej akademii – KLIKNIJ TUTAJ

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

250,00

Prosimy o wpisanie imienia i nazwiska osoby/osób uczestniczących w warsztatach, na podstawie których zostaną wystawione certyfikaty. W przypadku kiedy dane będą niekompletne, certyfikaty nie zostaną wystawione.

Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymacie Państwo informację potwierdzającą dokonaną rezerwację wraz z dalszymi instrukcjami. W przypadku braku takiej informacji prosimy o sprawdzenie skrzynki SPAM lub kontakt telefoniczny.


Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...