AKADEMIA KULINARNA – TECHNIKI KROJENIA NOŻEM I ORGANIZACJA PRACY W KUCHNI

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
11.09.2018
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 7

AKADEMIA KULINARNA – TECHNIKI KROJENIA I ORGANIZACJA PRACY W KUCHNI

Akademia Kulinarna czyli Wyższa Szkoła Gotowania obejmująca 10 warsztatów, rusza już od 11 września!

Praktyczne wykorzystanie noży w kuchni. Jaki nóż do czego? Jak dobrze naostrzyć noże? To podstawy, które powinien znać każdy pasjonata gotowania.  Jeżeli jeszcze ich nie znacie to my pokażemy wam jak zadbać o ten niezbędnik kuchenny, tak aby służył nam przez długie lata.

Część teoretyczna:

  • dobór sprzętu kuchennego, w tym garnków, noży, deski do krojenia itp.
  • zasady przechowywania żywności w lodówce i na jej półkach
  • mrożenie i rozmrażanie produktów
  • obróbka termiczna produktu, czyli co to jest smażenie, pieczenie, duszenia itp.
  • techniki ostrzenia noży
  • techniki krojenia nożem: Batonnet, Juliana, Brunoise, Macedoine

Część praktyczna:

  • Juliana – sałatka z warzyw
  • Brunoise – kaszotto z warzywami
  • Batonnet – pieczone warzywa z sosem ziołowym
  • Macedoine – makaron z warzywami i pesto ziołowym

Wyślij swoje zgłoszenie udziału w Akademiii Kulinarnej na: rezerwacje@spoonkursy.pl

Warsztaty poprowadzi Adrian Feliks:
ADRIAN FELIKSADRIAN FELIKS – szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem. Właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował między innymi pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni, Carlo Didden. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Współpracuje w wieloma restauracjami w zakresie doradztwa kulinarnego obejmującego m.in. kompleksowe przygotowanie lokalu do otwarcia, przygotowanie karty menu oraz organizując i przygotowując kolacje degustacyjne. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez pierwszego w Polsce zdobywcę prestiżowej gwiazdki Michelin – Wojciecha Modesta Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Ewę Wachowicz, która zaprosiła go do swojego programu „Ewa Gotuje”.

Chef Adrian Feliks to wysokiej klasy specjalista, uwielbia gotować i poszukiwać nowych połączeń smakowych, entuzjasta kuchni regionalnych, niestrudzony poszukiwacz unikalnych, regionalnych produktów. Zdeklarowany zwolennik zdrowego, świadomego żywienia. Swoją pasją do gotowania zaraża wszystkich uczestników warsztatów, czym przyciąga coraz liczniejszą grupę osób zainteresowanych  warsztatami, pokazami i spotkaniami kulinarnymi.   Jest przy tym wesoły i bardzo komunikatywny.


Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.


Chcesz wiedzieć więcej o naszej akademii – KLIKNIJ TUTAJ

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...